Photo by Helloquence on Unsplash

Verkkolaskudirektiivin ja –lain vaatimuksia ei pystytä noudattamaan vielä 1.4.2020
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskudirektiivin ja –lain vaatimuksia ei pystytä noudattamaan vielä 1.4.2020

Verkkolaskufoorumi suosittelee, että hankintayksiköt ja elinkeinonharjoittajat antavat laskuvastapuolilleen lisää aikaa ohjelmistojen muutosten ja käyttöönottojen läpiviemiselle.

Vuosi sitten hyväksyttiin laki hankintayksiköiden ja elinkeinonharjoittajien sähköisestä laskutuksesta (241/2019). Lailla pantiin kansallisesti täytäntöön direktiivi sähköisestä laskutuksesta julkisissa hankinnoissa.

Lain mukaan julkisen sektorin hankintayksiköillä on velvollisuus vastaanottaa ja käsitellä eurooppalaisen standardin mukaisia verkkolaskuja. Lisäksi hankintayksiköillä ja elinkeinoharjoittajilla on oikeus pyynnöstä saada eurooppalaisen standardin mukaisia verkkolaskuja toisilta hankintayksiköltä tai elinkeinonharjoittajilta. Laissa annetut siirtymäajat päättyvät ja sen soveltaminen alkaa 1. päivä huhtikuuta 2020.

Verkkolaskujen välittäminen lain tarkoittamien toimijoiden välillä edellyttää, että toimijoilla on käytössä ohjelmisto laskujen lähettämiseksi ja vastaanottamiseksi. Ohjelmistotalot ovat päivittäneet ohjelmistojensa valmiutta käsitellä eurooppalaisen standardin mukaisia verkkolaskuja. Ohjelmiston päivityksen lisäksi sen käyttöönotto edellyttää usein myös organisaation verkkolaskuvälittäjän tekemiä muutoksia ohjelmiston tuottaman tai vastaanottaman laskuaineiston käsittelyyn. 

Työtä on tehty runsaasti, mutta sitä on edelleen paljon jäljellä. Verkkolaskuvälittäjät ja ohjelmistotalot jatkavat yhteistyötä tavoitteiden saavuttamiseksi.

Koronavirus aiheuttanee kuitenkin lisää viivettä ohjelmistojen päivityksiin sekä niiden käyttöönottoihin.

Verkkolaskun lähettäjiä ja vastaanottajia pyydetään kuitenkin jatkamaan omien, käytössä olevien ohjelmistojen päivittämistä mahdollisimman nopealla aikataululla sekä sopimaan käyttöönoton aikataulusta oman verkkolaskuvälittäjänsä kanssa. Verkkolaskufoorumi pyrkii auttamaan kaikkia osapuolia neuvomalla ja opastamalla.

Valtiokonttori on ilmoittanut, että se hyväksyy 1.4.2020 jälkeen myös muita kuin eurooppalaisen normin mukaisia verkkolaskuja.

Valtiokonttorin tiedote on luettavissa osoitteessa:

Verkkolaskufoorumi suosittelee, että myös muut hankintayksiköt ja elinkeinonharjoittajat noudattavat Valtiokonttorin esimerkkiä ja antavat laskuvastapuolilleen lisää aikaa ohjelmistojen muutosten ja käyttöönottojen läpiviemiselle.

Verkkolaskufoorumin tavoite on järjestää lain luomien vaatimusten ja oikeuksien yksityiskohtaisempaa käsittelyä varten webinaari/webinaareja mahdollisimman pian.

Ajankohtaiset kysymykset voi osoittaa TIEKEen timo.simell@tieke.fi toimitettavaksi verkkolaskufoorumille käsittelyä varten.

Lue seuraavaksi

Digitaalinen taloushallinto
Peppol-koulutuksen työpajan tuloksia
Digitaalinen taloushallinto

Peppol-koulutuksen työpajan tuloksia

TIEKE toteuttaa Peppol-koulutuksen ammattikorkeakoulun opettajille. Koulutuksen suunnitteluun liittyvä työpaja pidettiin kesäkuun alussa. Se oli suunnattu Peppol-asiantuntijoille. Työpajan tarkoituksena oli selvittää, mitä tulevassa Peppol-kouluttajakoulutuksessa pitäisi ottaa huomioon. Keskustelun runkona käytettiin aiemman pilottikoulutuksen työpajan rakennetta ja tuloksia.

Nina From
Digikyvykkyys
Digitaaliset osaamismerkit – avain näkyvään osaamiseen
Digikyvykkyys

Digitaaliset osaamismerkit – avain näkyvään osaamiseen

Useimmissa työtehtävissä vaaditaan digiosaamista – mutta miten todentaa osaaminen? Valtakunnallinen Digitaitomerkistö tarjoaa selkeän, kansallisiin ja kansainvälisiin viitekehyksiin pohjautuvan mallin osaamisen tunnistamiseen. Merkkien suoritusmäärät ovat jatkuvassa kasvussa, ja niitä onkin kesäkuun 2025 loppuun mennessä myönnetty jo 65.000 kappaletta! Myös muuta osaamista on helppo todentaa osaamismerkkien avulla!

Merja Sjöblom
Vastuullisuus
Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta
Vastuullisuus

Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta

EDIFY-EDU on eurooppalainen Erasmus+ -yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on vahvistaa osaamista monimuotoisuuden, tasa-arvon ja inkluusion (DEI/EDI) teemoissa erityisesti pk-yritysten ja johtamisen näkökulmasta. Hanke tarjoaa monipuolisen koulutuskokonaisuuden, joka koostuu kaikille avoimesta englanninkielisestä MOOC-verkkokurssista, maakohtaisesti räätälöitävästä erikoistumiskurssista sekä työelämälähtöisestä työssäoppimisjaksosta.

Nina From