Verkkolaskujen data avaa uusia mahdollisuuksia
Ajankohtaista

Verkkolaskujen data avaa uusia mahdollisuuksia

Taloushallinnon dokumenttien dataa voidaan hyödyntää monipuolisesti eri liiketoimintaprosesseissa. Pilottihankkeet osoittavat, että esimerkiksi tuotteiden jäljitettävyystieto voidaan sisällyttää verkkolaskuihin, mikä tehostaa yritysten toimintaa ja säästää resursseja. Digitaalinen tuotepassikokeilu ja rakennusteollisuuden tilaamisen pilotti ovat jo näyttäneet käytännössä, miten taloushallinnon sanomia voidaan hyödyntää uusilla tavoilla.

Laskuilla ja muilla taloushallinnon dokumenteilla kulkeva data voi avata yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Tuoreet pilottihankkeet osoittavat, että samaa dataa voidaan hyödyntää monipuolisesti erilaisissa liiketoimintaprosesseissa.

Olemme tunnistaneet, että taloussanomiin voi sisällyttää esimerkiksi tuotteiden jäljitettävyystietoa joko tietokentässä tai liitteenä. Tämä tehostaa prosesseja ja avaa uusia mahdollisuuksia.

Verohallinnon kehitysasiantuntija Johanna Kotipelto

Pilottihankkeet osoittavat käytännön hyödyt

Yrityksen digitalous -hankkeessa toteutettu digitaalinen tuotepassikokeilu osoitti keväällä 2024, miten tuotteiden tuotetiedot voidaan varmentaa luotettavasti. Kokeilussa tuotepassiin liitettiin tieto tuotteen valmistaneesta yrityksestä, joka varmennettiin digitaalisen lompakon avulla.

”Kokeilun avulla olemme todentaneet, että rakenteinen eli tietyssä muodossa oleva tieto voi kulkea luotettavasti läpi koko toimitusketjun. Tämä on merkittävä edistysaskel, kun vastuullisuusraportointi laajenee koskemaan yhä useampia yrityksiä”, Kotipelto kertoo.

Rakennusteollisuudessa toteutettu kokeilu digitaalisesta tilaamisesta taloushallinnon dokumentteja hyödyntäen puolestaan osoitti, että nykyiset järjestelmät eivät vaadi suuria muutoksia, jotta niitä voisi käyttää digitaaliseen tilaamiseen. Kokeilussa mukana olleet Fira, Onninen ja Saint-Gobain testasivat onnistuneesti taloushallinnossa hyödynnettävän Peppol-standardin mukaista tiedonsiirtoa.

”Tilausprosesseihin kuluu Suomessa vuosittain työtä noin 2,7 miljardin euron arvosta. Digitalisaation myötä tämä työaika voidaan käyttää tuottavammin. Samalla yritykset saavat automaattisesti kerättyä tarvitsemansa vastuullisuustiedot”, Kotipelto muistuttaa.

Yhtenäinen tietorakenne säästää aikaa ja rahaa

Tiedon yhdenmukaistaminen on ratkaisevaa. Tulevaisuudessa Verohallinto käyttää XBRL-taksonomiaa, joka yhdistää tilinpäätöksen ja vastuullisuusraportoinnin tietosisältöjen välittämistä. Yhtenäinen tietorakenne mahdollistaa saman datan monipuolisen hyödyntämisen ja säästää yritysten resursseja.

Yritysten kannattaa tarkastella, miten data tuottaa lisäarvoa omalle liiketoiminnalle. Samalla datalla voidaan vastata sekä asiakkaiden tarpeisiin että viranomaisten vaatimuksiin.

Verohallinnon kehitysasiantuntija Johanna Kotipelto

Haasteitakin on ratkottavana. Henkilöstöön ja työolosuhteisiin liittyvät tiedot ovat arkaluonteisia ja vaativat erityistä huomiota. Myös tietojen luotettavuuden varmistaminen on keskeistä.

Tulevaisuudessa yrityksen perustoiminnot ja niiden digitaalinen kaksonen voivat vastata raportointivaatimuksiin automaattisesti. Tämä säästää merkittävästi resursseja ja parantaa tiedon laatua.

Kirjoittaja

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Digitaaliset osaamismerkit – avain näkyvään osaamiseen
Digikyvykkyys

Digitaaliset osaamismerkit – avain näkyvään osaamiseen

Useimmissa työtehtävissä vaaditaan digiosaamista – mutta miten todentaa osaaminen? Valtakunnallinen Digitaitomerkistö tarjoaa selkeän, kansallisiin ja kansainvälisiin viitekehyksiin pohjautuvan mallin osaamisen tunnistamiseen. Merkkien suoritusmäärät ovat jatkuvassa kasvussa, ja niitä onkin kesäkuun 2025 loppuun mennessä myönnetty jo 65.000 kappaletta! Myös muuta osaamista on helppo todentaa osaamismerkkien avulla!

Merja Sjöblom
Vastuullisuus
Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta
Vastuullisuus

Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta

EDIFY-EDU on eurooppalainen Erasmus+ -yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on vahvistaa osaamista monimuotoisuuden, tasa-arvon ja inkluusion (DEI/EDI) teemoissa erityisesti pk-yritysten ja johtamisen näkökulmasta. Hanke tarjoaa monipuolisen koulutuskokonaisuuden, joka koostuu kaikille avoimesta englanninkielisestä MOOC-verkkokurssista, maakohtaisesti räätälöitävästä erikoistumiskurssista sekä työelämälähtöisestä työssäoppimisjaksosta.

Nina From
Digikyvykkyys
Yritysten kokemuksia kiertotalouden osaamismerkkien suorittamisesta
Digikyvykkyys

Yritysten kokemuksia kiertotalouden osaamismerkkien suorittamisesta

TIEKEn hallinnoima kiertotalouden osaamismerkistö tarjoaa valmiin, valtakunnallisen mallin asiantuntijatason kiertotalousosaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen. Toukokuun aikana 15 erikokoisten ja erilaisten yritysten kiertotaloustehtävissä toimivaa henkilöä suoritti osaamismerkkejä yhteistyössä Helsingin Arabian kiertotaloushubin kanssa.

Mikko Eloholma ja Merja Sjöblom