Tietosuojavastaaville valmennus tarjoaa mallin, jolla lainsäädännön vaatimuksia voi laajentaa yleisiksi dataa koskeviksi eettisiksi tavoitteiksi. Tällainen tarkastelu voi myös auttaa ymmärtämään dataan liittyviä eettisiä haasteita, joihin vakiintunutta lainsäädäntöä ei vielä ole tai sitä vasta kehitetään. Esimerkiksi tekoälyn eettisistä riskeistä on keskusteltu jo pitkään ennen EU:n tulevan AI Actin suunnittelua.
Tietohallinnossa työskentelevät oppivat ymmärtämään tietojärjestelmissä liikkuvan datan potentiaalia ihmisten parempaan palvelemiseen, mutta myös hahmottamaan käsittelystä seuraavia eettisiä riskejä. Kun eettinen tarkastelu tuodaan osaksi organisaation datan hallintaa, on yhteistyö sujuvaa ja dataan liittyvät toimet tukevat toisiaan.
Tekoälyn kehittäjä kohtaa työssään eettisiä valintoja, jotka eivät ole ratkaistavissa puhtaasti numeerisin keinoin. Valmennuksessa käydään läpi, kuinka kommunikoida tekoälymalleista ymmärrettävästi muille sidosryhmille, joiden näkemystä tarvitaan päättämään mallien painotuksista tai läpinäkyvyysvaatimuksista.
Dataa työkseen käsittelevä saa tietoa siitä, miten yrityksen sisäisesti saatavilla olevan datan rajoituksista ja mahdollisuuksista voi viestiä muille. Data sisältää vain yhden näkemyksen todellisuudesta, jota se kuvaa. Valmennuksessa oppii ymmärtämään, kuinka datan eri hyödyntäjäryhmät voivat tulkita samaa dataa kovin eri tavalla, mikä voi johtaa myös eettisiin haasteisiin.
Vastuullisuuden asiantuntijat pyrkivät todentamaan organisaation vastuullisuutta esimerkiksi ympäristön, sosiaalisen vastuullisuuden ja hyvän hallintotavan näkökulmista. Datan vastuullinen hyödyntäminen kytkeytyy näistä kaikkiin osa-alueisiin. Datan käsittelyllä on ensinnäkin ympäristöön vaikuttava hiilljalanjälki. Toisaalta datan pohjalta saatetaan huomaamattakin tehdä joitain ihmisryhmiä syrjiviä tai vinoutuneita päätöksiä. Datan hallinnan systemaattisuus tukee hyvää hallintotapaa sekä hallinnon läpinäkyvyyttä. Systemaattisuus myös ehkäisee tietoturvaan ja tietosuojaan liittyviä riskejä.
Miten päästä datavastuullisuudessa alkuun?
Dataa ja vastuullisuutta kannattaa pohtia paitsi erikseen myös yhdessä. Datan hyödyntämiseen liittyy mahdollisuuksia aivan uudenlaiseen arvonluontiin, mutta myös automaattisen ja nopean käsittelyn myötä kertautuviin riskeihin.
Viisi askelta datavastuullisuuteen -artikkelissamme käymme läpi viisi vaihetta datavastuullisuuden edistämiseksi. Artikkeli on tuotettu Digiosaavat yritykset ja yhteisöt Keski-Suomessa -hankkeen puitteissa.
Datavastuullisuuden valmennus alkaa 14.3.
- Valmennuksessa esittelemme käytännön työkaluja ja tapausesimerkkejä Suomesta ja maailmalta. Valmennus auttaa selventämään oman organisaation vastuullisuustyön haasteita, painopisteitä sekä tarvittavia käytännön toimenpiteitä.
- Tapaamisissa aikaa on varattu myös innostaville vertaiskeskusteluille. Eri toimialoja edustavien osallistujien näkökulmat antavat uutta perspektiiviä omaan työhön.
- Valmennusmateriaalit ja tehtävät julkaistaan verkko-oppimisympäristössä, mikä mahdollistaa aiheeseen syventymisen myös tapaamisten ulkopuolella.
Mikko Eloholma antaa mielellään lisätietoja valmennuksesta.
Tutustu valmennukseen ja ilmoittaudu mukaan
Lue lisää valmennukseen osallistuneiden ja valmentajan kokemuksista