Näytetään osaamisen merkit!
Digikyvykkyys

Näytetään osaamisen merkit!

Osaamisen näkyviin -viikko auttaa ihmisiä ja yhteisöjä huomaamaan osaamistaan, tekemään sitä näkyväksi ja keskustelemaan aiheesta. Me TIEKEssä ahkeroimme osaamismerkkien parissa, jotta osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen olisi helpompaa niin työssä kuin muussa elämässä. Poimi vinkit teemaviikolle ja seuraa #OsaaminenNäkyviin!

Digitaitojen osaamismerkistön koluttajakoulutus

Digitaitojen osaamismerkistö on valtakunnallinen malli digitaitojen tunnistamiseen ja tunnustamiseen. Standardoitu osaamisen osoittamisen tapa sopii niin henkilöstön osaamisen tunnistamiseen kuin opiskelijoille tai kenelle tahansa omaa osaamistaan kehittävälle. Merkkejä myönnetään jo 40 organisaatiossa, ja vuoden 2022 alusta digitaitomerkkejä on myönnetty yli 26 000 kappaletta.

Osaaminen näkyviin -viikolla järjestämme 3.-4.10. maksuttoman Digitaitojen osaamismerkistön kouluttajakoulutuksen. Koulutus koostuu kolmesta tunnin mittaisesta webinaarista ja soveltuu niin osaamismerkkien maailmaan tutustuville kuin digitaitomerkistön käyttöönottoa suunnitteleville.  

  1. Ensimmäisessä osassa keskitytään siihen, mitä digitaaliset osaamismerkit oikein ovat, mihin niitä käytetään ja mitä hyötyä niistä eri yhteyksissä on.  
  2. Toisessa osassa opitaan, millaisilla työkaluilla osaamismerkkejä vastaanotetaan ja myönnetään. Tämäkin osa soveltuu hyvin myös aiheeseen vasta tutustuvalle.  
  3. Kolmannessa osassa keskitytään nimenomaan Osuvat taidot -hankkeessa kehitettyyn digitaitomerkistöön, sen sisältöihin ja rakenteeseen sekä osaamisen arviointiin. Tämä osa on tarkoitettu erityisesti digitaitomerkistön käyttöönottoa suunnitteleville sekä henkilöille, jotka tulevat arvioimaan digitaito-osaamismerkkien hakemuksia.  

Kaikissa osissa osaaminen todennetaan – luonnollisesti – osaamismerkkihakemusten avulla. Jos osaamismerkit ovat uusi tuttavuus, tarjolla on mainio mahdollisuus saada omakohtainen kokemus merkin hakemisesta ja vastaanottamisesta.  

Työikäisten osaamisen tunnistaminen -verkkotilaisuus 6.10.

Osaamisen tunnistamisen työryhmä järjestää 6.10. klo 10-12 tilaisuuden, jossa Itä-Suomen yliopiston yliopistotutkija Soila Lemmetty tarjoaa tutkimustietoon pohjautuvia näkökulmia osaamisen näkyväksi tekemisestä sekä sen tärkeydestä työpaikoilla. Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Pinja Ryky esittelee TYÖ2030-ohjelmasta saatuja näkökulmia jatkuvan oppimisen ja osaamisen tunnistamisen edistämisestä työpaikoilla.

Lisäksi tutustutaan työikäisten osaamisen tunnistamisen hankkeessa käynnistyneisiin selvityksiin ja kokeiluihin, joihin lukeutuu myös Demos Helsinki Oy:n, Innolinkin ja TIEKEn yhteistyössä tekemä selvitys osaamisen tunnistamisen hyvistä käytännöistä.

Selvitys osaamisen tunnistamisen hyvistä käytännöistä

Selvityksessä kartoitetaan erityisesti työpaikoilla ja julkisella sektorilla käytettävien työkalujen ja käytänteiden lisäksi, mikä menetelmissä toimii ja mitä niissä pitäisi kehittää. Jatkuvan oppimisen näkökulmasta on keskeistä tunnistaa myös millaiseksi työntekijät ja -hakijat kokevat valmiutensa sanoittaa ja osoittaa osaamistaan.

Työssä hyödynnetään dokumenttianalyysiä, haastattelu- ja kyselytutkimuksia sekä yhteiskehittämisen työpajoja, joten olethan valppaana, jos saat yhteydenoton selvityksen tekijöiltä.

Selvitys liittyy työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön perustaman osaamisen tunnistamisen työryhmän työhön.

Badge Finland -verkoston webinaareista vinkkejä käytäntöön

Badge Finland -verkosto tuo yhteen osaamismerkkejä jo hydyntävät ja niistä kiinnostuneet. Verkoston jäsenyys on maksullinen, mutta aineistoa on runsaasti saatavilla myös maksutta. Webinaareissa on saatu kuulla mm. erilaisten organisaatioiden osaamismerkkikokemuksista elävästä elämästä. Tallenteet ovat katsottavissa Badge Finland -soittolistalla TIEKEn YouTube-kanavalla. Seuraavassa webinaarissa 24.10. esillä ovat osaamismerkit kehitysvammaisten ihmisten muistityön ammattilaisille.

Tilaamalla Badge Finland -verkoston uutiskirjeen pysyt ajan tasalla verkoston tapahtumista ja osaamismerkkikuulumisista!

Lue seuraavaksi