Onnistu digikouluttajana – uutta kouluttajalle!
Digikyvykkyys

Onnistu digikouluttajana – uutta kouluttajalle!

Oppijalähtöisillä digitaitokoulutuksilla on saavutettu upeita tuloksia Työelämän digitaidot kuntoon -hankkeessa! Väittämään "Digitaitoni ovat riittävät arjessa, opinnoissa ja työelämässä." on peräti 29 % kasvua oppijoiden täyttämässä alkutilannekartoituksessa verrattuna lopun itsearviointiin. Työelämän digitaidot kuntoon-hankkeessa kehitetty koulutus kasvattaa osallistujien digirohkeutta.

Hankkeessa toteutettujen koulutusten pohjalta laadittiin uusi verkkomateriaali digikouluttajille ja se on julkaistu osoitteessa:  https://kaikkienmalli.fi/digikouluttajalle/. ESR-rahoitteisten hankkeiden tuotosten mukaisesti se on kaikkien vapaasti ja maksutta käytettävissä. Digiperustaitokoulutusten suunnittelussa hyödynnetään pedagogisena mallina Kaikkien-mallia, ja Digitaitojen osaamismerkkijärjestelmä määrittelee puolestaan koulutusten sisältönä olevat digiperustaidot. 

Koulutusmalli on helposti käyttöön otettavissa digiperustaitojen kouluttamiseen. Kouluttajan ei tarvitse olla IT-nero. Aineistossa on hyödynnetty valmiita ohjevideoita ja kouluttajan käyttöön tarjotaan helposti käyttöön otettavia tehtäviä.

Osuvat taidot –hankkeen videot antavat hyvän pohjan opittaville perustaidoille ja niitä on täydennetty muutamilla muilla videoilla.  Aineistossa on lisäksi paljon keskustelutehtäviä ja harjoituksia. Oppiminen perustuu yhdessä pohtimiseen, toisilta oppimiseen ja itse tekemiseen.

Koulutusmallia on testattu monien eri kohderyhmien kanssa useissa eri organisaatioissa. Digiperustaitoja vahvistamalla tuetaan oppijan toimimista digiyhteiskunnassa ja myös kouluttaja voi oppia uutta. Aineisto toimii erilaisten kohderyhmien kanssa.

Kokosimme hankkeen kokemuksista koulutuksessa huomioitavia asioita erilaisiksi listoiksi tukemaan kouluttajan työtä. Löydät aineistostamme esimerkiksi selkeän kuvauksen asioista, joita on hyvä huomioida ennen, aikana ja jälkeen digitaitoja opiskellessa sekä huomioita erilaisten kohderyhmien kanssa työskennellessä. Aineistosta löytyy myös valmiita malleja merimerkiksi alkukartoituksen ja loppupalautteen kokoamiseen sekä muita lomakepohjia.

Aineistoa voi käyttää kokonaisuutena tai poimia omaan koulutukseen soveltuvia osioita. Osaamista voidaan tunnistaa ja tunnustaa Digitaitomerkistön perusosaajamerkeillä. Aineisto on hyödynnettävissä myös ilman osaamismerkkejä. Sovella siis aineistoa vapaasti vastaamaan oman kohderyhmäsi tarpeita!


Digitaidot kuuluvat kaikkien arkeen – opitaan yhdessä!


Lue seuraavaksi