Avoin digitaitojen oppimisympäristö  avattu
Uutta osaamista

Avoin digitaitojen oppimisympäristö avattu

Oppimisympäristö on tuotettu DigiTaito-hankkeessa, jossa vahvistetaan erityisesti sote- ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten taitoja digitaalisten laitteiden, sovellusten ja palvelujen käytössä.

Digilaitteet ja niiden sovellusten käyttö aiheuttavat arjen työssä sekä harmia että helpotusta. Digitaalisuus on tullut kaikkialle jäädäkseen, joten viisas tarttuu reippaasti digihärkää sarvista. Digitaito-oppimisympäristö tarjoaa siihen mainion apuvälineen.

Oppimisympäristö on kehitetty DigiTaito-hankkeessa, jonka tarkoitus on vahvistaa erityisesti sote- ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten taitoja digitaalisten laitteiden, sovellusten ja palvelujen käytössä. Oppimisympäristöstä on kuitenkin iloa yli ammattirajojen ja se toimii myös mainiona apuvälineenä opetustyössä.

Perustaidoista arkea sujuvoittaviin ja rikastuttaviin palveluihin

Oppimisympäristössä voi perehtyä digitaitoihin kolmessa eri moduulissa:

  1. Havainnolliset videot opastavat, miten toimivat Outlook-sähköposti, Windows 10 -käyttöjärjestelmä ja Teams -yhteisösovellus. Tämä moduuli soveltuu kenelle tahansa aloittelijalle alasta riippumatta.
  2. Kotihoidon työntekijöille suunnattu interaktiivinen 360˚-oppimispolku perehdyttää digitaalisten sovellusten ja laitteiden hyödyntämiseen kotihoidon tukena. Monipuolinen kokonaisuus videoineen ja kirjastoineen toimii hyvin myös alan opetustyössä.
  3. Varhaiskasvattajien avuksi toteutettu moduuli opastaa kädestä pitäen, miten mobiililaitteita ja eri sovelluksia voi hyödyntää videoiden teossa, liikuntaan kannustamisessa tai vaikka aakkosten opettelussa. Varhaiskasvattajille kohdistetusta moduulista on iloa muillekin.

Oppimisympäristö syntyi yhteistyön tuloksena

DigiTaito on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama valtakunnallinen kehittämis- ja koulutushanke. Hankkeen käytännön toteutusta koordinoi Toimihenkilöjärjestöjen Opintoliitto ry:n ylläpitämä Aktiivi-Instituutti. Muina toteuttajina ovat Suomen Diakoniaopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu.

Oppimisympäristön ensimmäisen moduulin tuotti Aktiivi-Instituutti yhteistyössä TIEKEn (Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus) kanssa, kotihoidontyön moduulin Tampereen ammattikorkeakoulu ja varhaiskasvatuksen osuuden Suomen Diakoniaopisto.

Kymmeniä kursseja, kuutisen sataa koulutettua

DigiTaito-hankkeessa on järjestetty syksystä 2019 lähtien koulutusta sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaisille eri pituisia kokonaisuuksia hyödyntäen sekä lähi- että etäopetusta.

Yhteistyökumppaneita ovat olleet mm. Tampereen, Oulun ja Keravan kaupungit, SuPer-liitto, Helsingin diakonissalaitos ja Oulun seurakuntayhtymä. Yrityksistä koulutuksiin ovat osallistuneet Pilke-päiväkodit, Mehiläinen ja useita yksityisiä päiväkoteja. Sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen henkilökuntaa on koulutuksiin osallistunut tähän mennessä noin 600 henkilöä.

Teksti: Tarja Sinervo

Lue seuraavaksi

Digitaaliset prosessit
Verkkolaskutuksen tehokas käyttöönotto ja yhtenäistäminen – välttämättömyys suomalaisille yrityksille
Digitaaliset prosessit

Verkkolaskutuksen tehokas käyttöönotto ja yhtenäistäminen – välttämättömyys suomalaisille yrityksille

Suomi on ollut verkkolaskutuksen edelläkävijä jo pitkään, ja nykyään monesta Euroopan maasta tullaan Suomeen tutkimaan, miten toimimme verkkolaskutuksen saralla. Haastavaa maassamme on erilaisten verkkolaskutusformaattien määrä. Kolme verkkolaskutuksen asiantuntijaa kertovat, miten suomalaisyritysten kannattaisi reagoida eurooppalaisen standardin mukaiseen verkkolaskutukseen. Heidän keskeinen viestinsä on, että yritysten tulisi siirtyä verkkolaskutukseen, ja verkkolaskutuksen formaatteja tulisi saada yhtenäisemmäksi.

Viestintätoimisto Aivela
Digitaalinen taloushallinto
Peppol on avain tehokkaaseen, rajat ylittävään laskutukseen
Digitaalinen taloushallinto

Peppol on avain tehokkaaseen, rajat ylittävään laskutukseen

Verkkolaskuvisiossa 2030 on määritelty, että Peppol-verkkolaskutuksen käyttöä pyritään helpottamaan Suomessa. Peppol-muotoinen verkkolasku helpottaa rajat ylittävää laskutusta, ja se onkin tärkeässä asemassa kansainvälisen kaupan ja liiketoiminnan tehostamisessa. Tämä artikkeli käsittelee Peppolin merkitystä ja tulevaisuuden näkymiä suomalaisessa verkkolaskutusympäristössä.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
Syyskokous valitsi TIEKEn hallituksen tulevalle kaudelle 
Digikyvykkyys

Syyskokous valitsi TIEKEn hallituksen tulevalle kaudelle 

Marraskuussa pidetty syksyn yhdistyskokous valitsi uuden hallituksen. Kokouksessa vahvistetun toimintasuunnitelman mukaan TIEKE jatkaa vuonna 2024 työtä digikyvykkyyden, digitaalisen taloushallinnon, datatalouden ja vastuullisuuden edistämisen parissa.

Hanna Vuohelainen
Hanna Vuohelainen