DigiTähti-yritys loistaa parhailla paikoilla
Digitaaliset prosessit

DigiTähti-yritys loistaa parhailla paikoilla

DigiTähti-valmennuksessa uusimaalaiset pienyrittäjät raivaavat reitin internetin parhaille markkinapaikoille. Maksuttomien webinaarien ja työpajojen sarja jatkuu elokuuhun 2021. Kyytiin kannattaa hypätä heti.

”Jo sata matkailun parissa työskentelevää yritystä on ilmoittautunut mukaan DigiTähteen, ja lisää tulee jatkuvasti”, toteaa Jukka Punamäki Helsingin kaupungin elinkeino-osastolta. DigiTähti on yrityksille maksuton, elokuuhun 2021 jatkuva valmennusohjelma, jolla vahvistetaan pienten uusimaalaisten yritysten valmiuksia digitaaliseen liiketoimintaan.

Kilpailukyvyn kulmakivi

Punamäen mukaan Uudellamaalla on runsaasti omien alojensa huipputekijöitä – esimerkiksi artesaaneja, ruoka- ja majoitusalan yrittäjiä, tori- ja hallikauppiaita, retkioppaita sekä hyvinvointi- ja ohjelmapalvelujen tuottajia – jotka menettävät asiakkaita puutteellisen digiosaamisensa vuoksi.

”Kun matkailu koronakriisin jälkeen elpyy, menestyjiä ovat ne yritykset, jotka tarjoavat tuotteitaan ja palvelujaan sekä kotimaisilla että kansainvälisillä digitaalisilla markkinapaikoilla niin, että asiakas voi helposti vertailla vaihtoehtoja ja paketoida itselleen mieleisen kokonaisuuden”, Punamäki kiteyttää.

Punamäki puhuu DigiTähti-visiosta, jota hän havainnollistaa eräopas-esimerkillä: Samaan aikaan kun toiminimiyrittäjänä työskentelevä eräopas tarjoaa maastossa nokipannukahvit vaellusryhmälle, hänen digitaaliseen kalenteriinsa ilmestyy varaus seuraavalle viikolle. Kyseinen ajankohta näkyy loppuunmyytynä kaikilla internetin markkinapaikoilla, joilla eräopas on mukana. Tieto asiakkaan suorittamasta maksusta siirtyy reaaliaikaisesti toiminimen digitaaliseen myyntireskontraan.

”Kun matkailu koronakriisin jälkeen elpyy, menestyjiä ovat ne yritykset, jotka tarjoavat tuotteitaan ja palvelujaan sekä kotimaisilla että kansainvälisillä digitaalisilla markkinapaikoilla.”

Jukka Punamäki, Helsingin kaupungin elinkeino-osasto

”Toiminta on tehokasta, kun automaatio huolehtii kaupankäynnin rutiineista, ja eräopas voi keskittyä asiakkaisiinsa. Älykännykältään eräopas ohjaa ja seuraa liiketoimintaansa mobiilisti, ajasta ja paikasta riippumatta.”

DigiTähti-vision toteuttamiseen teknologia on jo olemassa – Punamäen mukaan enää tarvitaan vain yrittäjien digiosaamista – muun muassa tietoa siitä, miten perustetaan joustavasti erilaisiin ympäristöihin linkitettävä verkkokauppa.

”Toivottavasti saamme ison joukon uusimaalaisia mikro- ja pk-yrittäjiä DigiTähti-webinaareihin ja työpajoihin nostamaan bisnesosaamisensa digiaikakauden vaatimalle tasolle.”

Sovella yrityksesi tarpeisiin

DigiTähti-hankkeen toteutuksesta vastaava Jari Salo TIEKEstä on samoilla linjoilla. Hän korostaa, että digitaitojen haltuunotto vaatii yrittäjältä ennen kaikkea aikaa ja aktiivisuutta. Salon mukaan DigiTähti-kokonaisuus on suunniteltu niin, että jokainen yrittäjä voi keskittyä omaa yritystään parhaiten palveleviin sisältöihin.

Yrittäjä saa valmennusta muun muassa näihin aiheisiin: digitaaliset työkalut liiketoiminnassa, internetin ja sosiaalisen median hyödyntäminen markkinoinnnissa, verkkokaupan perustaminen, verkkolaskun käyttöönotto sekä henkilörekisterit ja tietosuoja.

DigiTähti-kokonaisuus on suunniteltu niin, että jokainen yrittäjä voi keskittyä omaa yritystään parhaiten palveleviin sisältöihin.

Jari Salo, TIEKE

”Yrittäjien digitaidoissa on totta kai eroja. Jollekin esimerkiksi sosiaalinen media on tuttu ympäristö, ja joku toinen on jo siirtynyt sähköiseen viranomaisraportointiin. On myös yrittäjiä, jotka ponnistavat aivan alusta. DigiTähti tarjoaa niin tuhdin paketin, että myös digitaidoissaan pitkälle edenneet pääsevät syventämään osaamistaan”, Salo lupaa.

Yrittäjät inspiroituvat yhdessä

Raaseporin Tenholassa kurssikeskus, majatalo ja tapahtumapaikka Villa Christineä isännöivällä Jon Lindströmillä on kaksi roolia DigiTähti-hankkeessa, sekä sisällön valmistelijana että valmennettavana.

”Näemme todella paljon hyötyä DigiTähti-valmennuksissa, sillä meillä on vielä paljon tekemistä, ennen kuin pystymme täysimittaisesti lunastamaan verkon mahdollisuuksia.”

”Pienten palveluntarjoajien ainoa mahdollisuus menestyä kovassa kilpailussa on puhaltaminen yhteen digihiileen.”

Jon Lindström, Villa Christine

Yksi DigiTähden konkreettinen tuotos voisi Lindströmin mielestä olla Uudenmaan matkailupalvelujen ”digitaalinen kauppakeskus”, josta löytyvät alueen pienten palveluntarjoajien verkkokaupat lähiruokamyymälästä joogakouluun, kajakkivuokraamosta luonnonkosmetiikkakursseihin – ja kaikki muu alueen uniikki elämystarjonta siltä väliltä.

Lindströmin mielestä pienten palveluntarjoajien ainoa mahdollisuus menestyä kovassa kilpailussa on puhaltaminen yhteen digihiileen.

”DigiTähti-hankkeessa me yrittäjät rakennamme tulevaisuuttamme yhdessä. Kohtaamisissa syntyy ideoita ja inspiraatiota, ja kun oivallamme digitaalisuuden ulottuvuudet, me myös otamme haltuun niiden tavoittamiseksi tarvittavat välineet.”

Lue seuraavaksi