Kuinka korkealle digitaitojen portailla sinä kiipeäisit?
Digikyvykkyys

Kuinka korkealle digitaitojen portailla sinä kiipeäisit?

Digitaalinen osaaminen ja sen kehittäminen on keskeistä meille kaikille, olit sitten opiskelija, työssä, työtön tai eläkkeellä. Valtakunnallisen, portaittain etenevän Digitaitomerkistön avulla osaaminen on helppo tunnistaa ja näyttää haluamallaan tavalla haluamalleen taholle. Digitaitojen osaamismerkkejä onkin myönnetty jo lähes 40.000!

Digitaitojen osaamismerkistössä osaaminen on jaettu viidelle portaalle: Perusosaaja, Digiosaaja, Yhteistyöskentelijä, Hyötykäyttäjä ja Ongelmanratkaisija. Osaamismerkistö keskittyy kaikkien tarvitsemiin yleisiin digitaitoihin, ja merkistön taustalla on kansallisia ja kansainvälisiä viitekehyksiä, kuten DigComp.

Digitaitomerkistön avulla osaamista tunnistetaan mm. ammatillisissa oppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa, työpaikoilla ja vapaan sivistystyön kentällä.  

Aina ei tarvitse kiivetä huipulle asti

Digitaitomerkistön tasojen avulla jokainen voi miettiä oman tarpeen ja tavoitteiden mukaisesti, mille tasolle osaamista on hyvä tunnistaa – ja kehittää tarpeen mukaan. Monille riittää Perusosaaja-tasolta löytyvät keskeiset digitaalisessa yhteiskunnassa tarvittavat taidot, kuten laitteiden ja palveluiden turvallinen ja vastuullinen käyttö, viestintä- ja asiointitaidot, omien tietojen suojaaminen, tekijänoikeudet ja yleisimpien toimistosovellusten peruskäyttö.   

Ylimmällä Ongelmanratkaisijan tasolla, henkilö on jo monipuolinen digiosaaja, joka osaa mm. hyödyntää digitaalista teknologiaa tiedon tuottamiseen ja ongelmanratkaisuun sekä huomioida myös uusien teknologioiden vaikutuksia ja mahdollisuuksia.   

Kuten kuvakin kertoo, merkkejä todella suoritetaan portaittain. Usein seuraavia merkkejä tai tasoja varten on hyvä opiskella sisältöjä ennen osaamismerkin suorittamista – mutta jos taidot ovat jo hallussa, voi hypätä suoraan merkkihakemuksen kimppuun.  

Pinottavat osaamismerkit spesifin osaamisen tunnistamisessa

Valtakunnallinen digitaitomerkistö on hyvä keino varmistaa, että yleiset digitaidot ovat hallussa. Sen päälle voi myös rakentaa organisaatio- tai alakohtaisia osaamismerkkejä, joiden avulla keskitytään tarkemmin määritettyyn, spesifiin osaamiseen.

Tällaista pinottua osaamismerkistöä hyödyntää mm. Digi- ja väestötietovirasto (DVV), joka koordinoi valtakunnallista digituen kehittämistä. Digitukijat osoittavat digitaitonsa suorittamalla Digitaitomerkistön Perusosaaja-tason osaamismerkit. Niiden lisäksi he suorittavat DVV:n kehittämät Ohjausosaaminen ja Eettinen ohjeistus -osaamismerkit.

Näin digitaidot, ohjaustaidot ja eettinen ohjeistus muodostavat Digitukija-osaamismerkin.

Pinottuja osaamismerkistöjä voi rakentaa jokainen merkkejä myöntävä taho.

Kysy lisää osaamismerkeistä meiltä TIEKEläisiltä:

Tarjoamme halutessanne asiantuntijatyötä oman osaamismerkkityönne aloittamisessa.

Lue seuraavaksi

Digitaalinen taloushallinto
Peppol-koulutuksen työpajan tuloksia
Digitaalinen taloushallinto

Peppol-koulutuksen työpajan tuloksia

TIEKE toteuttaa Peppol-koulutuksen ammattikorkeakoulun opettajille. Koulutuksen suunnitteluun liittyvä työpaja pidettiin kesäkuun alussa. Se oli suunnattu Peppol-asiantuntijoille. Työpajan tarkoituksena oli selvittää, mitä tulevassa Peppol-kouluttajakoulutuksessa pitäisi ottaa huomioon. Keskustelun runkona käytettiin aiemman pilottikoulutuksen työpajan rakennetta ja tuloksia.

Nina From
Digikyvykkyys
Digitaaliset osaamismerkit – avain näkyvään osaamiseen
Digikyvykkyys

Digitaaliset osaamismerkit – avain näkyvään osaamiseen

Useimmissa työtehtävissä vaaditaan digiosaamista – mutta miten todentaa osaaminen? Valtakunnallinen Digitaitomerkistö tarjoaa selkeän, kansallisiin ja kansainvälisiin viitekehyksiin pohjautuvan mallin osaamisen tunnistamiseen. Merkkien suoritusmäärät ovat jatkuvassa kasvussa, ja niitä onkin kesäkuun 2025 loppuun mennessä myönnetty jo 65.000 kappaletta! Myös muuta osaamista on helppo todentaa osaamismerkkien avulla!

Merja Sjöblom
Vastuullisuus
Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta
Vastuullisuus

Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta

EDIFY-EDU on eurooppalainen Erasmus+ -yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on vahvistaa osaamista monimuotoisuuden, tasa-arvon ja inkluusion (DEI/EDI) teemoissa erityisesti pk-yritysten ja johtamisen näkökulmasta. Hanke tarjoaa monipuolisen koulutuskokonaisuuden, joka koostuu kaikille avoimesta englanninkielisestä MOOC-verkkokurssista, maakohtaisesti räätälöitävästä erikoistumiskurssista sekä työelämälähtöisestä työssäoppimisjaksosta.

Nina From