Kuinka korkealle digitaitojen portailla sinä kiipeäisit?
Digikyvykkyys

Kuinka korkealle digitaitojen portailla sinä kiipeäisit?

Digitaalinen osaaminen ja sen kehittäminen on keskeistä meille kaikille, olit sitten opiskelija, työssä, työtön tai eläkkeellä. Valtakunnallisen, portaittain etenevän Digitaitomerkistön avulla osaaminen on helppo tunnistaa ja näyttää haluamallaan tavalla haluamalleen taholle. Digitaitojen osaamismerkkejä onkin myönnetty jo lähes 40.000!

Digitaitojen osaamismerkistössä osaaminen on jaettu viidelle portaalle: Perusosaaja, Digiosaaja, Yhteistyöskentelijä, Hyötykäyttäjä ja Ongelmanratkaisija. Osaamismerkistö keskittyy kaikkien tarvitsemiin yleisiin digitaitoihin, ja merkistön taustalla on kansallisia ja kansainvälisiä viitekehyksiä, kuten DigComp.

Digitaitomerkistön avulla osaamista tunnistetaan mm. ammatillisissa oppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa, työpaikoilla ja vapaan sivistystyön kentällä.  

Aina ei tarvitse kiivetä huipulle asti

Digitaitomerkistön tasojen avulla jokainen voi miettiä oman tarpeen ja tavoitteiden mukaisesti, mille tasolle osaamista on hyvä tunnistaa – ja kehittää tarpeen mukaan. Monille riittää Perusosaaja-tasolta löytyvät keskeiset digitaalisessa yhteiskunnassa tarvittavat taidot, kuten laitteiden ja palveluiden turvallinen ja vastuullinen käyttö, viestintä- ja asiointitaidot, omien tietojen suojaaminen, tekijänoikeudet ja yleisimpien toimistosovellusten peruskäyttö.   

Ylimmällä Ongelmanratkaisijan tasolla, henkilö on jo monipuolinen digiosaaja, joka osaa mm. hyödyntää digitaalista teknologiaa tiedon tuottamiseen ja ongelmanratkaisuun sekä huomioida myös uusien teknologioiden vaikutuksia ja mahdollisuuksia.   

Kuten kuvakin kertoo, merkkejä todella suoritetaan portaittain. Usein seuraavia merkkejä tai tasoja varten on hyvä opiskella sisältöjä ennen osaamismerkin suorittamista – mutta jos taidot ovat jo hallussa, voi hypätä suoraan merkkihakemuksen kimppuun.  

Pinottavat osaamismerkit spesifin osaamisen tunnistamisessa

Valtakunnallinen digitaitomerkistö on hyvä keino varmistaa, että yleiset digitaidot ovat hallussa. Sen päälle voi myös rakentaa organisaatio- tai alakohtaisia osaamismerkkejä, joiden avulla keskitytään tarkemmin määritettyyn, spesifiin osaamiseen.

Tällaista pinottua osaamismerkistöä hyödyntää mm. Digi- ja väestötietovirasto (DVV), joka koordinoi valtakunnallista digituen kehittämistä. Digitukijat osoittavat digitaitonsa suorittamalla Digitaitomerkistön Perusosaaja-tason osaamismerkit. Niiden lisäksi he suorittavat DVV:n kehittämät Ohjausosaaminen ja Eettinen ohjeistus -osaamismerkit.

Näin digitaidot, ohjaustaidot ja eettinen ohjeistus muodostavat Digitukija-osaamismerkin.

Pinottuja osaamismerkistöjä voi rakentaa jokainen merkkejä myöntävä taho.

Kysy lisää osaamismerkeistä meiltä TIEKEläisiltä:

Tarjoamme halutessanne asiantuntijatyötä oman osaamismerkkityönne aloittamisessa.

Lue seuraavaksi

Digitaalinen taloushallinto
Tekoäly ja verkkolaskutus: avain tehokkaaseen taloushallintoon
Digitaalinen taloushallinto

Tekoäly ja verkkolaskutus: avain tehokkaaseen taloushallintoon

Verkkolaskutuksen ja tekoälyn yhdistelmä tuo taloushallintoon valtavia etuja, mutta sen täysimääräinen hyödyntäminen edellyttää, että laskutus on täysin digitaalista. Taika Group Oy on yhdessä Verdis Oy:n kanssa hyödyntänyt tekoälyä verkkolaskutuksessa ja saavuttanut merkittäviä hyötyjä. Yhteistyö osoittaa, miksi verkkolaskutuksen 100 % käyttöaste on tärkeää.

Viestintätoimisto Aivela
Digitaalinen taloushallinto
Verkkolaskudata: yrityksen tärkeä käyttämätön resurssi
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskudata: yrityksen tärkeä käyttämätön resurssi

Verkkolaskudata tarjoaa valtavan potentiaalin taloushallinnon ja yritystoiminnan tehostamiseen, mutta sen mahdollisuudet ovat vielä suurelta osin hyödyntämättä. Verkkolaskutuksen täysi potentiaali saavutetaan vasta, kun kaikki laskut kulkevat sähköisesti – ja tämä tekee mahdolliseksi taloushallinnon automaation, reaaliaikaisen raportoinnin sekä uudenlaiset liiketoimintamahdollisuudet.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
Unelmoin, yritän, onnistun – digitalisaatiosta tukea yrityksille matkalla onnistumiseen
Digikyvykkyys

Unelmoin, yritän, onnistun – digitalisaatiosta tukea yrityksille matkalla onnistumiseen

Tänä vuonna Yrittäjän päivän 5.9. teemana on ”Unelmoin, yritän, onnistun”. Yrittäjän matka alkaa unelmasta, joka inspiroi ottamaan ensimmäisen askeleen kohti tavoitteita. Unelman toteuttaminen vaatii kuitenkin rohkeutta, päättäväisyyttä ja halua oppia uutta. Nykypäivänä tämä tarkoittaa yhä useammin uusien teknologioiden ja datan hyödyntämistä liiketoiminnan tukena. Kokosimme yrittäjän päivän kunniaksi yhteen materiaalejamme, joita yrittäjät voivat hyödyntää omalla digikehittämisen matkallaan.

Suvi Alatalo