Kuinka korkealle digitaitojen portailla sinä kiipeäisit?
Digikyvykkyys

Kuinka korkealle digitaitojen portailla sinä kiipeäisit?

Digitaalinen osaaminen ja sen kehittäminen on keskeistä meille kaikille, olit sitten opiskelija, työssä, työtön tai eläkkeellä. Valtakunnallisen, portaittain etenevän Digitaitomerkistön avulla osaaminen on helppo tunnistaa ja näyttää haluamallaan tavalla haluamalleen taholle. Digitaitojen osaamismerkkejä onkin myönnetty jo lähes 40.000!

Digitaitojen osaamismerkistössä osaaminen on jaettu viidelle portaalle: Perusosaaja, Digiosaaja, Yhteistyöskentelijä, Hyötykäyttäjä ja Ongelmanratkaisija. Osaamismerkistö keskittyy kaikkien tarvitsemiin yleisiin digitaitoihin, ja merkistön taustalla on kansallisia ja kansainvälisiä viitekehyksiä, kuten DigComp.

Digitaitomerkistön avulla osaamista tunnistetaan mm. ammatillisissa oppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa, työpaikoilla ja vapaan sivistystyön kentällä.  

Aina ei tarvitse kiivetä huipulle asti

Digitaitomerkistön tasojen avulla jokainen voi miettiä oman tarpeen ja tavoitteiden mukaisesti, mille tasolle osaamista on hyvä tunnistaa – ja kehittää tarpeen mukaan. Monille riittää Perusosaaja-tasolta löytyvät keskeiset digitaalisessa yhteiskunnassa tarvittavat taidot, kuten laitteiden ja palveluiden turvallinen ja vastuullinen käyttö, viestintä- ja asiointitaidot, omien tietojen suojaaminen, tekijänoikeudet ja yleisimpien toimistosovellusten peruskäyttö.   

Ylimmällä Ongelmanratkaisijan tasolla, henkilö on jo monipuolinen digiosaaja, joka osaa mm. hyödyntää digitaalista teknologiaa tiedon tuottamiseen ja ongelmanratkaisuun sekä huomioida myös uusien teknologioiden vaikutuksia ja mahdollisuuksia.   

Kuten kuvakin kertoo, merkkejä todella suoritetaan portaittain. Usein seuraavia merkkejä tai tasoja varten on hyvä opiskella sisältöjä ennen osaamismerkin suorittamista – mutta jos taidot ovat jo hallussa, voi hypätä suoraan merkkihakemuksen kimppuun.  

Pinottavat osaamismerkit spesifin osaamisen tunnistamisessa

Valtakunnallinen digitaitomerkistö on hyvä keino varmistaa, että yleiset digitaidot ovat hallussa. Sen päälle voi myös rakentaa organisaatio- tai alakohtaisia osaamismerkkejä, joiden avulla keskitytään tarkemmin määritettyyn, spesifiin osaamiseen.

Tällaista pinottua osaamismerkistöä hyödyntää mm. Digi- ja väestötietovirasto (DVV), joka koordinoi valtakunnallista digituen kehittämistä. Digitukijat osoittavat digitaitonsa suorittamalla Digitaitomerkistön Perusosaaja-tason osaamismerkit. Niiden lisäksi he suorittavat DVV:n kehittämät Ohjausosaaminen ja Eettinen ohjeistus -osaamismerkit.

Näin digitaidot, ohjaustaidot ja eettinen ohjeistus muodostavat Digitukija-osaamismerkin.

Pinottuja osaamismerkistöjä voi rakentaa jokainen merkkejä myöntävä taho.

Kysy lisää osaamismerkeistä meiltä TIEKEläisiltä:

Tarjoamme halutessanne asiantuntijatyötä oman osaamismerkkityönne aloittamisessa.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Tekoäly on tulevaisuuden työelämätaito
Digikyvykkyys

Tekoäly on tulevaisuuden työelämätaito

Tekoäly on tullut jäädäkseen – niinpä tekoälysovellusten käyttö on lähtökohtaisesti sallittua myös opinnoissa. Toki mahdollista kieltoa olisikin haastava, käytännössä mahdoton, valvoa. TIEKEn hallinnoimissa digitaalisissa osaamismerkistöissä tekoälyn käyttö on myös sallittua. Erityisesti vaativissa tehtävissä edellytämme, että tekoälyn käyttötavasta kerrotaan merkkihakemuksessa.

Merja Sjöblom
Digikyvykkyys
Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!
Digikyvykkyys

Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!

ITK-konferenssi järjestetään ensimmäistä kertaa Tampereella Tampere-talossa 23.–25.4.2025 teemalla ”Paljon uutta, vähän vanhaa, jotain lainattua”. TIEKEläiset ovat tavattavissa koko konferenssin ajan Tampere-talon ensimmäisessä kerroksessa näytepaikalla 129. Mukanamme tuomme innostavan työpajan sekä tietoiskun.

Marko Silventoinen
Digikyvykkyys
Monimuotoisuus voimavarana 
Digikyvykkyys

Monimuotoisuus voimavarana 

Tutkimusten mukaan monimuotoisuus on voimavara, joka tuo monia hyötyjä organisaatioille. Hyötyjä ovat esim. innovointikyvyn ja yhteistyön parantuminen, asiakas- ja henkilöstötyytyväisyyden lisääntyminen, työntekijöiden paremman suoriutumiskyvyn sekä henkilöstön veto- ja pitovoiman vahvistuminen. Tämä vaatii taustaksi hyvää johtajuutta, psykologisesti turvallista työkulttuuria sekä ihmisiä, jotka haluavat aidosti kehittää itseään, osallistua ja nähdä enemmän hyviä puolia kuin huonoja.

Nina From