Kymmenen yksinkertaista keinoa toimia tietotekniikassa kestävämmin
Vastuullisuus

Kymmenen yksinkertaista keinoa toimia tietotekniikassa kestävämmin

Kestävä kehitys on tekoja, jotka alkavat kestävyys mielessä. Tarkoitus ei ole päästä täydellisyyteen kestävyydessä. Tietotekniikassa se ei vielä ole oikeastaan mahdollistakaan, vaan tarkoitus on tehdä asioita kestävämmin. Kerromme 10 yksinkertaista tapaa toimia kestävämmin.

Tarttumalla seuraaviin vinkkeihin on yksityishenkilöiden ja pienten organisaatioiden mahdollista ottaa ensiaskeleita kestävämpään suuntaan.

1. Osta laitteita, joilla on ympäristömerkinnät kunnossa

Tätä kirjoitettaessa tietotekniikan merkittävin ympäristömerkki on TCO Certified. Se on saanut ISO:n 14024 tyypin 1 hyväksynnän ja keskittyy nimenomaisesti tietotekniikan kestävyyteen. TCO sertifioituja tuotteita voi hakea product finder työkalulla: https://tcocertified.com/product-finder/. Muita ISO sertifioituja tyypin 1 vaihtoehtoja ovat Joutsenmerkki ja EU:n ympäristömerkki, mutta niitä käytetään elektroniikassa harvoin.

2. Osta käytettyjä laitteita

Ympäristön kannalta paras laite on laite, jota ei tarvinnut valmistaa. Etenkin kannettavissa tietokoneissa käytettyjä, huollettuja yrityskoneita on hyvin saatavilla ja ne maksavat huomattavasti vähemmän kuin uudet vastaavat laitteet. Etenkin pienemmille yhdistyksille ja henkilökohtaiseen peruskäyttöön ne ovat varsin pätevä ja edullinen ratkaisu. Käytettyjen laitteiden kohdalla on hyvä varmistaa, että niihin on saatavilla päivityksiä ainakin kolmen seuraavan vuoden ajan.

3. Käytä laitetta mahdollisimman kauan

Kolmen vuoden käytöllä 70 % kannettavan tietokoneen ja 85 % älypuhelimen päästöistä tulee käytön ulkopuolella eli valmistuksessa, logistiikassa ja käytöstä poistossa. Kasvattamalla käyttöajan pituutta, laitteen elinkaaripäästöt pienenevät. Tämä kannattaa ottaa huomioon ostaessa ja varmistaa, että valmistaja tarjoaa laitteelle päivityksiä vähintään 5 vuoden ajan, mieluiten 7. Jos laite rikkoutuu, kannattaa mieluummin pyrkiä korjaamaan laite kuin ostaa uusi.

4. Vie käytöstä poistunut laite kierrätykseen

Laitteita voi kierrättää monella tavalla. Jos laite on toimiva, mutta siinä on naarmuja tai säröjä lasissa, sen voi ehkä kierrättää uuteen käyttöön tätä varten olevissa yrityksissä. Myös puhelinoperaattoreiden kautta on mahdollista myydä vanha puhelin uuteen vaihdettaessa. Rikkoutunutkin laite tulee viedä kierrätettäväksi. Laitteita myyvät liikkeet on lailla velvoitettu ottamaan niitä vastaan ja kierrättämään. Jos ei itse osaa tyhjentää laitteensa sisältämiä tietoja, on olemassa yrityksiä ja muita toimijoita, joille älylaitteen voi viedä tietoturvallisesti kierrätettäväksi.

5. Käytä kiinteitä yhteyksiä tai WLAN-verkkoa mobiilidatan sijaan

Mobiilidata vaatii noin 2,5 kertaa enemmän energiaa, kuin kiinteät verkkoyhteydet ja niitä jakavat WLAN-verkot. Siksi puhelin kannattaa liittää WLAN-verkkoon, kun turvallinen verkko on ulottuvilla.

6. Laita laitteet pois päältä, kun niitä ei käytetä

Laitteet kannattaa energiansäästön vuoksi sulkea yön ajaksi. Tämä koskee työasemia, näyttöjä, kannettavia tietokoneita ja muita paljon virtaa kuluttavia laitteita, mutta myös tulostimia ja verkkolaitteita, kuten WLAN-tukiasemaa. Toimistolla yksi kätevä tapa on laittaa tukiasema, tulostin ja muut suljettavat laitteet kytkimelliseen jatkojohtoon, jonka viimeinen lähtijä laittaa pois päältä ja ensimmäinen tulija takaisin päälle.

7. Vältä turhaa videotoistoa

Datankäytön ja akunkulutuksen kannalta raskainta internetsisältöä ovat videot. Ne muodostavat jopa 80 % käytetystä datasta. Siksi videoita kannattaa välttää ja audiomuotoista sisältöä suosia. Samoin videopuhelut ja -viestit vievät paljon kaistaa, joten kannattaa suosia tekstipohjaista viestintää tai äänipuheluita.

8. Sulje taustalla olevat applikaatiot ja ohjelmistot

Tämä pätee etenkin älylaitteisiin ja akun varassa käytettyihin kannettaviin. Taustalla olevat ohjelmistot syövät turhaan akkua ja akussa on tietty määrä lataussyklejä, ennen kuin sen kapasiteetti heikkenee. Siksi kannattaa ladata laitetta mahdollisimman harvoin ja pidentää akun kestoa sulkemalla turhat sovellukset.

9. Tee välillä etätöitä ja käytä etäkokouksia mahdollisuuksien mukaan

Etäkokoukset eivät korvaa aitoa ihmisten tapaamista ja etätöissä kollegoiden kanssa ei pääse aitoon kanssakäymiseen. Kuitenkin liikkuminen – etenkin autolla – tuottaa enemmän päästöjä kuin etäkokouksen pitäminen. Siksi on hyvä tehdä mahdollisuuksien mukaan joustavasti etätöitä ja käyttää etäkokousohjelmia sopivassa määrin.

10. Vältä tulostamista

Tulostaminen on ympäristön kannalta kuormittava toimenpide. Paperi tehdään puusellusta, joka tuhoaa hiilinieluja ja sen prosessi on energiaintensiivinen. Monien lasertulostimien musteet sisältävät pieniä määriä myrkyllisiä, ikuisia kemikaaleja ja kasetit on tehty haitallisista muoviyhdisteistä. Perinteiset paperilaskut tuottavat noin 40 kertaa enemmän päästöjä kuin verkkolaskut tai sähköpostilaskut, joten sähköisiä laskuja kannattaa suosia.

Extra: Pidä välillä laitetauko

Laitteista on tullut niin kiinteä osa elämäämme, että emme aina mieti onko niiden käyttö tarpeen tai edes terveellistä meille. Somepaastot, puhelinpimennykset ja ruuduttomat päivät tekevät meille kaikille hyvää ja samalla säästävät luontoa ja ilmastoa. Kun olet illanvietossa ystävien kanssa, jättäkää puhelimet pois huoneesta ja perheen kanssa ruokapöydästä.

– – –

Kirjoitus on osa kolmen artikkelin sarjaa, joka käsittelee kestävyyden perusajatuksia ja arjessa tehtävien kestävämpien valintojen tekemistä teknologian käyttämisessä. Tutustu myös:

Lue seuraavaksi