Usein kysyttyjä kysymyksiä – UKK

Merkkien myöntäjälle

  • Miten pääsee myöntämään digitaitojen osaamismerkkejä?

    Jotta organisaatio voi myöntää digitaitojen osaamismerkkejä, tulee sillä olla vähintään yksi merkistöön liittyvän kouluttajakoulutuksen suorittanut henkilö.  

    Digitaitojen osaamismerkistön myöntäjien tulee hankkia Open Badge Factoryn Pro-lisenssi. Open Badge Factoryn (OBF) lisenssi hankitaan OBF:n verkkokaupasta.   

    Lisäksi organisaation tulee tilata TIEKEltä digitaitojen osaamismerkistö käyttöönsä.

  • Meillä on jo OBF-lisenssi, miten muutan sen Pro-tason lisenssiksi?

    Nykyisen lisenssitason voi tarkistaa Open Badge Factoryssa organisaation Admin-tunnuksilla kohdasta Admin-työkalut->Palvelun tilaus -> Nykyinen palvelutaso 

    Lisenssityypin vaihtaminen kesken kauden 

    • Lisenssityypin voi päivittää OBF:n Palvelutaso-kohdasta, jolloin käytännössä asiakas hankkii vuoden Pro-lisenssin. Premium- tai Basic-lisenssin käyttämättä oleva kausi lisätään Pro-lisenssiin, eli silloin Pro-lisenssin pituus voi olla vuotta pitempi.  
    • Jos asiakas on juuri uudistanut esim. Premium-lisenssin, hänen ei tarvitse maksaa uudesta Pro-lisenssistä heti, vaan OBF voi nostaa tilauksen Pro-tasolle samalle ajalle ja laskuttaa häntä erotuksesta.  

     

  • Mitä ovat Open Badge Factoryn käyttäjäroolit?

    Open Badge Factoryssa voi olla organisaation tarpeiden mukaan kolmen tasoisia käyttäjärooleja:  

    • Admin – yleensä palvelun tilaaja eli pääkäyttäjä. Admin-oikeuksilla hallinnoidaan tilausta, ympäristön asetuksia ja käyttäjiä rooleineen. Admin-roolilla henkilö voi toimia myös suunnittelijana ja myöntäjänä.  
    • Suunnittelija – voi luoda, muokata ja poistaa organisaation omia merkkejä ja niihin liittyviä kuvia, kriteerisivu- ja sähköpostiviestipohjia. Suunnittelija-roolilla henkilö voi toimia myös merkkien myöntäjänä ja tarkastella raportteja.  
    • Myöntäjä – voi myöntää osaamismerkkejä ja tarkastella raportteja.  
  • Miten pääsen suorittamaan kouluttajakoulutuksen ja kuinka kauan koulutus kestää?

    Koulutus sisältää kolme tunnin mittaista osiota ja sen voi suorittaa joko osallistumalla livekoulutukseen (webinaari/lähikoulutus) tai katsomalla webinaaritallenteet TIEKEnYoutube-kanavalta.  Hankittu oppi todistetaan lähettämällä koulutuskoulutuksen osaamismerkkihakemukset. Tutustu koulutukseen tarkemmin täällä.

  • Voiko digitaitojen osaamismerkkejä suorittaa muilla kielillä?

    Perusosaaja-tason merkit voi suorittaa myös ruotsiksi tai englanniksi. 

  • Saako käyttöönotossa apua, kehen otan yhteyttä? 

    TIEKE opastaa tarvittaessa Open BadgeFactoryn ja digitaitojen osaamismerkistön käyttöönotossa. 

    Digiosaamisen asiakaspalvelu:

    digiosaaminen@tieke.fi 

    puh. 09-47630300

  • Onko erityisryhmille omaa ohjeistusta?

    Erityisryhminä saatetaan huomioida esim. lukivaikeudet sekä maahanmuuttajataustaiset, liikuntarajoitteiset tai aistivammaiset henkilöt. Osaamismerkkien suorittamisella ei ole aikarajaa, mutta muissa mahdollisissa tilanteissa suosittelemme tutustumaan OPH:n ohjeisiin ja suosituksiin .

  • Onko tukimateriaalia saatavilla?

    OPH:n avointen oppimateriaalien kirjastosta (aoe.fi) löytyy merkistön Perusosaaja-tasolle sopivia opetusvideoita, jotka on tehty ensisijaisesti ammatillisille opiskelijoille. Löydät videot hakusanalla Osuvat taidot 

  • Emme halua ottaa käyttöön valtakunnallista digitaitojen osaamismerkistöä. Voimmeko rakentaa oman osaamismerkistön TIEKEn sivuilla julkaistujen osaamiskuvausten ja -kriteerien pohjalta?

    Merkistön osaamiskuvaukset ja -kriteerit on julkaistu avoimesti TIEKEn verkkosivuilla, ja niistä voi kuka tahansa rakentaa oman osaamismerkistön. Tällöin graafinen ilme ja osaamisen arvioinnin määrittely jää myöntävän tahon tehtäväksi. Tällöin kyseessä ei toki ole valtakunnallinen osaamismerkistö, mutta toimiva kokonaisuus joka tapauksessa. 

Merkkien suorittajalle

Loppukäyttäjälle