Verkkolaskutus – nopea ja kustannustehokas
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskutus – nopea ja kustannustehokas

Verkkolasku on helppo tapa lähettää lasku sähköisessä muodossa organisaatioiden välillä. Verkkolaskuja on lähetetty Suomessa jo yli 20 vuotta, mutta käyttö yhdistystoiminnassa on ollut verrattain vähäistä.

Verkkolaskutus tarjoaa tehokkaan ja ympäristöystävällisen tavan hoitaa laskutusta. Se säästää aikaa, vähentää virheitä ja helpottaa laskujen hallintaa. Vaikka alkuun saattaa tuntua haasteelliselta, monilla välittäjillä on vaihtoehtoja myös pienille yrityksille ja yhdistyksille.

Verkkolasku ja e-Lasku ovat eri asioita

Verkkolasku on tarkoitettu julkisen sektorin organisaatioiden, yrityksien ja yhdistyksien väliseen laskutukseen. Verkkolaskuja voi saada ja lähettää siis niille organisaatioille, joilla on y-tunnus. Kuluttajat vuorostaan voivat tilata laskunsa sähköisesti e-Laskuna ja se tilataan pankkien kautta.

Nopea, kustannustehokas ja ympäristöystävällinen

Verkkolaskutus on kätevä tapa lähettää ja vastaanottaa laskuja. Se on nopeampaa kuin perinteinen paperilaskutus, mikä säästää aikaa ja rahaa sekä lähettäjältä että vastaanottajalta. Lisäksi verkkolaskutus on ympäristöystävällistä, koska se vähentää paperinkulutusta ja postituksen aiheuttamia päästöjä.

Reaaliaikainen maksujen seuranta

Yhdistykset voivat seurata verkkolaskujen maksutilannetta reaaliaikaisesti. Tämä parantaa talouden hallintaa ja varmistaa, että laskut maksetaan ajallaan. Maksutietojen nopea saatavuus vähentää viivästyksiä ja parantaa liiketoiminnan sujuvuutta.

Vähemmän virheitä

Verkkolaskutus vähentää virheiden määrää laskujen käsittelyssä. Laskut ovat rakenteisessa muodossa, mikä tarkoittaa, että tietosisältö on koneellisesti luettavissa ja ymmärrettävissä. Tämä helpottaa laskujen käsittelyä ja vähentää manuaalisten virheiden riskiä.

Automaattinen arkistointi

Verkkolaskutus mahdollistaa laskujen automaattisen arkistoinnin ja seurannan. Tämä helpottaa laskujen hallintaa pitkällä aikavälillä ja vähentää tarvetta fyysisten arkistojen ylläpitoon. Kaikki tarvittavat tiedot ovat helposti saatavilla sähköisessä muodossa.

Verkkolasku vaatii taloushallinto-ohjelmiston

Verkkolaskun lähettäminen vaatii taloushallinto-ohjelmiston, jolla pystytään luomaan ja vastaanottamaan verkkolaskuja. Ohjelmiston avulla voit siirtyä perinteisestä laskutuksesta verkkolaskutukseen ilman suurta vaivaa.

Verkkolasku on sähköisessä muodossa oleva lasku

Verkkolasku on sähköinen lasku, joka käsitellään ja lähetetään digitaalisessa muodossa. Lasku on rakenteisessa muodossa, joka tarkoittaa, että sen sisältö on jäsennelty standardin mukaisesti. Tämä mahdollistaa koneellisen lukemisen ja ymmärtämisen.

Sopimus verkkolaskuvälittäjän kanssa

Verkkolaskujen lähettäminen ja vastaanottaminen edellyttää sopimusta verkkolaskuvälittäjän kanssa. Verkkolaskuvälittäjä hoitaa laskujen siirron ja varmistaa, että ne menevät sinne mihin niiden pitääkin mennä.

Yhdistyksille

Verkkolaskujen lähettäminen on helppoa ja se voidaan tehdä samalla tavalla kuin paperilaskujen tulostaminen. Jotkut verkkolaskuvälittäjät tarjoavat palveluita, joiden avulla voi lähettää laskuja ilman kuukausiperusteista maksua. Tämä sopii erityisesti niille pienille yrityksille ja yhdistyksille, jotka lähettävät laskuja harvoin.

Verkkolaskulaki

Yrityksillä ja yhdistyksillä on oikeus vaatia laskuja sähköisessä muodossa. Laki verkkolaskujen käytöstä on lisännyt verkkolaskutuksen käyttöä ja kannustanut yrityksiä siirtymään verkkolaskujen käyttäjiksi.

– – –

Verkkolaskutukseen pääset perehtymään DiyKS-hankkeen webinaareissa:

Lue seuraavaksi

Datatalous
Tehdään tulevaisuudenkestävää digitalisaatiota: lokakuun Mindtrek-tapahtuma auttaa vauhtiin
Datatalous

Tehdään tulevaisuudenkestävää digitalisaatiota: lokakuun Mindtrek-tapahtuma auttaa vauhtiin

Kansainvälinen teknologiakonferenssi Mindtrek saapuu taas Tampereelle 3.10.2023. TIEKE on yhteistyökumppanina tapahtuman kestävää, tulevaisuussuuntautunutta teknologiakehitystä käsittelevässä Sustainable and Future-proof Tech -ohjelmapolussa. Mitä organisaatioilta odotetaan digi- ja datavastuullisuuden osalta? Miten tunnistaa uudet liiketoimintamahdollisuudet? Näkökulmia teemaan avaamassa mm. Tuuli Ojala (LVM), Janne Kalliola (Exove) ja Joonas Mikkilä (Teknologiateollisuus). Lue lisää ja ilmoittaudu.

Sohvi Hellstenin muotokuva
Sohvi Hellsten
Digikyvykkyys
3 + 1 näkökulmaa lasten ja nuorten tietosuojaan harrastustoiminnassa
Digikyvykkyys

3 + 1 näkökulmaa lasten ja nuorten tietosuojaan harrastustoiminnassa

GDPR4CHLDRN-hankkeessa olemme tähän mennessä pureutuneet lasten ja nuorten tietosuojakysymyksiin useammasta näkökulmasta. Puolivälikatsaukseen kokosimme ohjeita ja vinkkejä harrastustoiminnan järjestäjille, vanhemmille sekä kaikille, jotka kaipaavat perustietoa henkilötietojen keräämisestä ja seuraamisesta verkossa.

Hanna Vuohelainen
Hanna Vuohelainen
Digikyvykkyys
Lasten terveystietojen käsittely harrastustoiminnassa
Digikyvykkyys

Lasten terveystietojen käsittely harrastustoiminnassa

GDPR4CHLDRN – Tietosuoja haltuun harrastustoiminnassa -hankkeen alkukyselyn perusteella lasten terveydentilaa kuvaavien tietojen, etenkin allergiatietojen, käsittely harrastustoiminnassa herättää kysymyksiä. Tämän artikkelin tarkoituksena on antaa suuntaviivoja lapsen terveystietojen asianmukaiseen käsittelyyn harrastustoiminnassa.

Emmi Iivonen