Verkkolaskutus – nopea ja kustannustehokas
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskutus – nopea ja kustannustehokas

Verkkolasku on helppo tapa lähettää lasku sähköisessä muodossa organisaatioiden välillä. Verkkolaskuja on lähetetty Suomessa jo yli 20 vuotta, mutta käyttö yhdistystoiminnassa on ollut verrattain vähäistä.

Verkkolaskutus tarjoaa tehokkaan ja ympäristöystävällisen tavan hoitaa laskutusta. Se säästää aikaa, vähentää virheitä ja helpottaa laskujen hallintaa. Vaikka alkuun saattaa tuntua haasteelliselta, monilla välittäjillä on vaihtoehtoja myös pienille yrityksille ja yhdistyksille.

Verkkolasku ja e-Lasku ovat eri asioita

Verkkolasku on tarkoitettu julkisen sektorin organisaatioiden, yrityksien ja yhdistyksien väliseen laskutukseen. Verkkolaskuja voi saada ja lähettää siis niille organisaatioille, joilla on y-tunnus. Kuluttajat vuorostaan voivat tilata laskunsa sähköisesti e-Laskuna ja se tilataan pankkien kautta.

Nopea, kustannustehokas ja ympäristöystävällinen

Verkkolaskutus on kätevä tapa lähettää ja vastaanottaa laskuja. Se on nopeampaa kuin perinteinen paperilaskutus, mikä säästää aikaa ja rahaa sekä lähettäjältä että vastaanottajalta. Lisäksi verkkolaskutus on ympäristöystävällistä, koska se vähentää paperinkulutusta ja postituksen aiheuttamia päästöjä.

Reaaliaikainen maksujen seuranta

Yhdistykset voivat seurata verkkolaskujen maksutilannetta reaaliaikaisesti. Tämä parantaa talouden hallintaa ja varmistaa, että laskut maksetaan ajallaan. Maksutietojen nopea saatavuus vähentää viivästyksiä ja parantaa liiketoiminnan sujuvuutta.

Vähemmän virheitä

Verkkolaskutus vähentää virheiden määrää laskujen käsittelyssä. Laskut ovat rakenteisessa muodossa, mikä tarkoittaa, että tietosisältö on koneellisesti luettavissa ja ymmärrettävissä. Tämä helpottaa laskujen käsittelyä ja vähentää manuaalisten virheiden riskiä.

Automaattinen arkistointi

Verkkolaskutus mahdollistaa laskujen automaattisen arkistoinnin ja seurannan. Tämä helpottaa laskujen hallintaa pitkällä aikavälillä ja vähentää tarvetta fyysisten arkistojen ylläpitoon. Kaikki tarvittavat tiedot ovat helposti saatavilla sähköisessä muodossa.

Verkkolasku vaatii taloushallinto-ohjelmiston

Verkkolaskun lähettäminen vaatii taloushallinto-ohjelmiston, jolla pystytään luomaan ja vastaanottamaan verkkolaskuja. Ohjelmiston avulla voit siirtyä perinteisestä laskutuksesta verkkolaskutukseen ilman suurta vaivaa.

Verkkolasku on sähköisessä muodossa oleva lasku

Verkkolasku on sähköinen lasku, joka käsitellään ja lähetetään digitaalisessa muodossa. Lasku on rakenteisessa muodossa, joka tarkoittaa, että sen sisältö on jäsennelty standardin mukaisesti. Tämä mahdollistaa koneellisen lukemisen ja ymmärtämisen.

Sopimus verkkolaskuvälittäjän kanssa

Verkkolaskujen lähettäminen ja vastaanottaminen edellyttää sopimusta verkkolaskuvälittäjän kanssa. Verkkolaskuvälittäjä hoitaa laskujen siirron ja varmistaa, että ne menevät sinne mihin niiden pitääkin mennä.

Yhdistyksille

Verkkolaskujen lähettäminen on helppoa ja se voidaan tehdä samalla tavalla kuin paperilaskujen tulostaminen. Jotkut verkkolaskuvälittäjät tarjoavat palveluita, joiden avulla voi lähettää laskuja ilman kuukausiperusteista maksua. Tämä sopii erityisesti niille pienille yrityksille ja yhdistyksille, jotka lähettävät laskuja harvoin.

Verkkolaskulaki

Yrityksillä ja yhdistyksillä on oikeus vaatia laskuja sähköisessä muodossa. Laki verkkolaskujen käytöstä on lisännyt verkkolaskutuksen käyttöä ja kannustanut yrityksiä siirtymään verkkolaskujen käyttäjiksi.

– – –

Verkkolaskutukseen pääset perehtymään DiyKS-hankkeen webinaareissa:

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Näytä, mitä osaat: Digitaalinen osaamismerkistö tekee osaamisesta näkyvää
Digikyvykkyys

Näytä, mitä osaat: Digitaalinen osaamismerkistö tekee osaamisesta näkyvää

Teknologian kehitys vaatii jatkuvaa oppimista ja osaamisen päivittämistä. TIEKEn ylläpitämä valtakunnallinen digitaitojen osaamismerkistö tarjoaa käytännöllisen välineen digitaitojen tunnistamiseen ja sanoittamiseen. Se auttaa yksilöitä urasuunnittelussa ja yrityksiä henkilöstön osaamisen tunnistamisessa.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
Teknologia on korvaamaton tuki jatkuvassa oppimisessa ja osaamisen tunnistamisessa
Digikyvykkyys

Teknologia on korvaamaton tuki jatkuvassa oppimisessa ja osaamisen tunnistamisessa

Digitalisaatiokehityksen nopea tahti korostaa, kuinka tärkeää on oppia jatkuvasti uusia taitoja ja tunnistaa osaaminen. Osaamisen tunnistaminen vaatii strategista ajattelua, osaamista koskevaa dataa, konkreettisia käytännön työkaluja ja yhteistyötä. Hyviä esimerkkejä osaamisen tunnistamisen malleista ja työkaluista ovat osaamismerkit, data-avaruudet ja digikompassi.

Viestintätoimisto Aivela
Vastuullisuus
Vastuullisuusdata on vastuullisuusraportoinnin kulmakiviä – mitä lähestyvä raportointivelvoite tarkoittaa?
Vastuullisuus

Vastuullisuusdata on vastuullisuusraportoinnin kulmakiviä – mitä lähestyvä raportointivelvoite tarkoittaa?

Vastuullisuusraportointi ja vastuullisuusdata ovat olennainen osa organisaation liiketoiminnan kehittämistä ja sen vaikutusten arvioimista yhteiskunnassa. Vuosi 2024 on lainsäädännöllisesti merkittävä vastuullisuusraportoinnin kannalta, sillä uusi CSRD-direktiivi velvoittaa organisaatioita vastuullisuutensa raportointiin.

Suvi Alatalo