Verkkolaskutus – nopea ja kustannustehokas
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskutus – nopea ja kustannustehokas

Verkkolasku on helppo tapa lähettää lasku sähköisessä muodossa organisaatioiden välillä. Verkkolaskuja on lähetetty Suomessa jo yli 20 vuotta, mutta käyttö yhdistystoiminnassa on ollut verrattain vähäistä.

Verkkolaskutus tarjoaa tehokkaan ja ympäristöystävällisen tavan hoitaa laskutusta. Se säästää aikaa, vähentää virheitä ja helpottaa laskujen hallintaa. Vaikka alkuun saattaa tuntua haasteelliselta, monilla välittäjillä on vaihtoehtoja myös pienille yrityksille ja yhdistyksille.

Verkkolasku ja e-Lasku ovat eri asioita

Verkkolasku on tarkoitettu julkisen sektorin organisaatioiden, yrityksien ja yhdistyksien väliseen laskutukseen. Verkkolaskuja voi saada ja lähettää siis niille organisaatioille, joilla on y-tunnus. Kuluttajat vuorostaan voivat tilata laskunsa sähköisesti e-Laskuna ja se tilataan pankkien kautta.

Nopea, kustannustehokas ja ympäristöystävällinen

Verkkolaskutus on kätevä tapa lähettää ja vastaanottaa laskuja. Se on nopeampaa kuin perinteinen paperilaskutus, mikä säästää aikaa ja rahaa sekä lähettäjältä että vastaanottajalta. Lisäksi verkkolaskutus on ympäristöystävällistä, koska se vähentää paperinkulutusta ja postituksen aiheuttamia päästöjä.

Reaaliaikainen maksujen seuranta

Yhdistykset voivat seurata verkkolaskujen maksutilannetta reaaliaikaisesti. Tämä parantaa talouden hallintaa ja varmistaa, että laskut maksetaan ajallaan. Maksutietojen nopea saatavuus vähentää viivästyksiä ja parantaa liiketoiminnan sujuvuutta.

Vähemmän virheitä

Verkkolaskutus vähentää virheiden määrää laskujen käsittelyssä. Laskut ovat rakenteisessa muodossa, mikä tarkoittaa, että tietosisältö on koneellisesti luettavissa ja ymmärrettävissä. Tämä helpottaa laskujen käsittelyä ja vähentää manuaalisten virheiden riskiä.

Automaattinen arkistointi

Verkkolaskutus mahdollistaa laskujen automaattisen arkistoinnin ja seurannan. Tämä helpottaa laskujen hallintaa pitkällä aikavälillä ja vähentää tarvetta fyysisten arkistojen ylläpitoon. Kaikki tarvittavat tiedot ovat helposti saatavilla sähköisessä muodossa.

Verkkolasku vaatii taloushallinto-ohjelmiston

Verkkolaskun lähettäminen vaatii taloushallinto-ohjelmiston, jolla pystytään luomaan ja vastaanottamaan verkkolaskuja. Ohjelmiston avulla voit siirtyä perinteisestä laskutuksesta verkkolaskutukseen ilman suurta vaivaa.

Verkkolasku on sähköisessä muodossa oleva lasku

Verkkolasku on sähköinen lasku, joka käsitellään ja lähetetään digitaalisessa muodossa. Lasku on rakenteisessa muodossa, joka tarkoittaa, että sen sisältö on jäsennelty standardin mukaisesti. Tämä mahdollistaa koneellisen lukemisen ja ymmärtämisen.

Sopimus verkkolaskuvälittäjän kanssa

Verkkolaskujen lähettäminen ja vastaanottaminen edellyttää sopimusta verkkolaskuvälittäjän kanssa. Verkkolaskuvälittäjä hoitaa laskujen siirron ja varmistaa, että ne menevät sinne mihin niiden pitääkin mennä.

Yhdistyksille

Verkkolaskujen lähettäminen on helppoa ja se voidaan tehdä samalla tavalla kuin paperilaskujen tulostaminen. Jotkut verkkolaskuvälittäjät tarjoavat palveluita, joiden avulla voi lähettää laskuja ilman kuukausiperusteista maksua. Tämä sopii erityisesti niille pienille yrityksille ja yhdistyksille, jotka lähettävät laskuja harvoin.

Verkkolaskulaki

Yrityksillä ja yhdistyksillä on oikeus vaatia laskuja sähköisessä muodossa. Laki verkkolaskujen käytöstä on lisännyt verkkolaskutuksen käyttöä ja kannustanut yrityksiä siirtymään verkkolaskujen käyttäjiksi.

– – –

Verkkolaskutukseen pääset perehtymään DiyKS-hankkeen webinaareissa:

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Havaintoja sisälogistiikan pk-yritysten digitalisaatiosta
Digikyvykkyys

Havaintoja sisälogistiikan pk-yritysten digitalisaatiosta

Sisälogistiikan digitalisoituessa tarvitaan pikaista osaamisen kehittämistä henkilöstölle, esihenkilöille ja johdolle. Digikyvykkyyden edistämisessä on tärkeä ensin selvittää nykyinen digiosaamisen taso. LogDigiS-hankkeessa yritysten digitaalisen osaamisen vahvuuksia ja kehittämiskohteita tunnistettiin digimaturiteettitestauksen ja yrityshaastatteluiden avulla. Tulosten perusteella sisälogistiikan parissa toimivien pk-yritysten suurimpia kehittämiskohteita digitalisaation saralla ovat toiminnanohjaus- ja varastonhallintajärjestelmien käytön osaaminen ja hyödyntäminen sekä sisäinen viestintä.

Jari Salo
Digikyvykkyys
Digitaidot ovat keskeinen kyvykkyys meille kaikille
Digikyvykkyys

Digitaidot ovat keskeinen kyvykkyys meille kaikille

Digitaitojen hallinta ja uusien taitojen oppiminen on keskeistä niin opinnoissa, työelämässä kuin vapaa-ajalla. Perustaitojen hallinta mahdollistaa osaamisen soveltamisen ja helpottaa myös uusien taitojen oppimista. Valtakunnallisen Digitaitomerkistön avulla todennetaan keskeiset digiperustaidot ja edetään portaittain aina mm. uusien teknologioiden tuomien mahdollisuuksien tunnistamiseen ja ongelmanratkaisutaitojen kehittymiseen. Digitaitomerkistön osaamismerkkejä onkin myönnetty yli 56.000 kappaletta!

Merja Sjöblom
Digitaalinen taloushallinto
Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030

Suomi tavoittelee täyttä siirtymää EU:n standardin mukaisiin verkkolaskuihin (ns. Eurooppa-normin laskuihin) vuoteen 2030 mennessä. Verkkolaskufoorumi on julkaissut tiekartan, joka linjaa keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet siirtymän tukemiseksi. Tiekartta tarjoaa joustavan pohjan kehitystyölle, sillä tavoitteita ja toimenpiteitä voidaan mukauttaa digitaalisten palveluiden kehittyessä.

Timo Simell