Koronakevät vei ja toi liiketoimintamahdollisuuksia
Ajankohtaista

Koronakevät vei ja toi liiketoimintamahdollisuuksia

Etlan skenaariotyön mukaan koronan vaikutuksesta Suomen bruttokansantuote pienenee 1-5 prosenttia. Globaali talous on kokenut COVID-19-koronaviruspandemian myötä yhtäaikaisen kysyntä- ja tarjontashokin. Merkittävimmät taloudelliset kustannukset syntyvät Etlan mukaan pandemian pysäyttämistoimenpiteistä.

Kriisin iskiessä päälle yrityksille syntyi etua vahvasta olemassa olevasta verkkoliiketoiminnasta – heille tilanteen vaatima digikolmiloikka ei edellyttänyt suurta lisäpanostusta. Osalle koronakriisi toi uusia liiketoimintamahdollisuuksia, mutta niihin tarttuminen vaati innovatiivisuutta ja nopeaa reagointikykyä. Kokosimme yhteen havaintoja tilanteen tuomista muutoksista bisnekseen.

Kotitoimistolle siirtyminen hyödytti stay-at-home-toimijoita – muiden innovoitava pärjätäkseen kisassa

Sijoitusvinkkejä tarjoavan Nordnetblogin artikkelissa todettiin koronakriisistä eniten hyötyviksi aloiksi digitaaliset viihdepalvelut, verkkokaupat, etätyöskentelyyn keskittyvät palvelut, verkko-operaattorit sekä peliyhtiöt. Monet pienemmätkin toimijat ovat lähteneet hakemaan innovatiivisia tapoja vastata koronan myötä syntyneisiin uusiin tarpeisiin, kuten OP Median artikkelissa tuodaan esille: taksiyrittäjä ryhtyi ajamaan ruokakuljetuksia ja liikunta-alan yrittäjä tarjomaan etätunteja.

Start-upit tarttuivat koronan hillintään ja hoitoon

Verkkojulkaisu Sifted pitää yllä listaa start-upeista, jotka tarjoavat kriisitilanteesta selviytymistä tukevia ratkaisujaan maksutta käyttöön. Joukossa on laaja skaala sovelluksia ja palveluita niin terveydenhuoltoon, henkiseen hyvinvointiin, liikkumiseen, talouteen kuin koulutukseenkin. 

Vauhtia maksutapojen muutokseen

Turvaväleistä huolehtiminen on toiminut osaltaan sysäyksenä kohti lähimaksun ja mobiilimaksamisen laajempaa käyttöönottoa. Samalla käytiin keskustelua lähimaksurajan nostamisesta nykyisestä 50 eurosta. Pivo-sovellus kertoo sivuillaan tarjoavansa ratkaisun verkkokauppaostosten ja lähimaksujen lisäksi muun muassa bussilippujen ostamiseen usealla paikkakunnalla tilanteissa, joissa käteinen ei kelpaa maksuvälineenä, kerrotaan.

Tanskalaisen MobilePay-sovelluksen avulla on nyt mahdollista maksaa ostoksensa lähes kaikissa Suomen päivittäistavarakaupoissa. Maksu toimii ilman lähimaksurajaa ja sovellukseen saa liitettyä myös kanta-asiakaskortit. ”Mobiilimaksaminen onnistuu kassalla käteistä, maksukortteja ja maksupäätettä koskematta ostosten loppusummasta riippumatta, tuomalla kännykkä maksupäätteen lähelle. Esimerkiksi pin-koodia ei maksupäätteellä kysytä, sillä tunnistaminen tapahtuu omalla kännykällä sovellusta avattaessa”, MobilePay Finlandin toimitusjohtaja Noona Puusniekka toteaa.

Korona aikaisti laajentumista – digistä etumatkaa

Sisäilman asiantuntijayritys Cervi kertoo Talotekniikka-lehden sivuilla julkaistussa artikkelissa, kuinka koronatilanteen myötä lähes koko asuintalopuolen tilauskanta lykkääntyi. Suunnitelmissa ollut laajeneminen liike- ja toimitilapuolelle päätettiin aloittaa heillä välittömästi, jotta he pystyivät hyödyntämään tilanteen, jossa hotellit, koulut ja virastot seisoivat tyhjillään.

Samalla kasvanut tarve puhtaalle sisäilmalle on tuonut lisävauhtia digitalisaation hyödyntämiseen. Esineiden internet ja tekoäly tarjoavat tähän monia mahdollisuuksia, jotka tukevat sisäilman laadun lisäksi myös ilmastotavoitteita. ”Koen, että olemme raapaisseet digitaalisuudesta vasta pintaa. Nykyaikaiset järjestelmät tarjoavat huikeita mahdollisuuksia muun muassa energiansäästöön”, Cervin toimitusjohtaja Petri Valve totetaa.

Digikolmiloikalla ilmastofiksumpaan liiketoimintaan

Usealla alalla koronatilanteen tuomiin haasteisiin vastaaminen auttaa ratkomaan myös ilmastokriisiä. Lue lisää uusimmasta Tiedosta-lehdestä, jossa mukana mm. Elisan ja Keskon esimerkkejä ilmastopositiivisesta toiminnasta.


Hyppää sinäkin mukaan havainnoimaan #digikolmiloikkaa: jaa viikon 21 aikana kokemuksesi #vapaaaika #digikolmiloikka’sta!

Katsoitko etänä oopperaa? Löysitkö uuden liikuntayhteisön? Jaa kokemuksesi #vapaaaika #digikolmiloikka’sta ja voit voittaa 200 euron lahjakortin.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Näytä, mitä osaat: Digitaalinen osaamismerkistö tekee osaamisesta näkyvää
Digikyvykkyys

Näytä, mitä osaat: Digitaalinen osaamismerkistö tekee osaamisesta näkyvää

Teknologian kehitys vaatii jatkuvaa oppimista ja osaamisen päivittämistä. TIEKEn ylläpitämä valtakunnallinen digitaitojen osaamismerkistö tarjoaa käytännöllisen välineen digitaitojen tunnistamiseen ja sanoittamiseen. Se auttaa yksilöitä urasuunnittelussa ja yrityksiä henkilöstön osaamisen tunnistamisessa.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
Teknologia on korvaamaton tuki jatkuvassa oppimisessa ja osaamisen tunnistamisessa
Digikyvykkyys

Teknologia on korvaamaton tuki jatkuvassa oppimisessa ja osaamisen tunnistamisessa

Digitalisaatiokehityksen nopea tahti korostaa, kuinka tärkeää on oppia jatkuvasti uusia taitoja ja tunnistaa osaaminen. Osaamisen tunnistaminen vaatii strategista ajattelua, osaamista koskevaa dataa, konkreettisia käytännön työkaluja ja yhteistyötä. Hyviä esimerkkejä osaamisen tunnistamisen malleista ja työkaluista ovat osaamismerkit, data-avaruudet ja digikompassi.

Viestintätoimisto Aivela
Vastuullisuus
Vastuullisuusdata on vastuullisuusraportoinnin kulmakiviä – mitä lähestyvä raportointivelvoite tarkoittaa?
Vastuullisuus

Vastuullisuusdata on vastuullisuusraportoinnin kulmakiviä – mitä lähestyvä raportointivelvoite tarkoittaa?

Vastuullisuusraportointi ja vastuullisuusdata ovat olennainen osa organisaation liiketoiminnan kehittämistä ja sen vaikutusten arvioimista yhteiskunnassa. Vuosi 2024 on lainsäädännöllisesti merkittävä vastuullisuusraportoinnin kannalta, sillä uusi CSRD-direktiivi velvoittaa organisaatioita vastuullisuutensa raportointiin.

Suvi Alatalo