Reaaliaikatalouden sanastotyö tehostaa taloushallintoa
Digitaalinen taloushallinto

Reaaliaikatalouden sanastotyö tehostaa taloushallintoa

Kuntaliitto, TIEKE ja Yrityksen digitalous -hanke toteuttavat sanaston, jossa kuvataan talouden termejä huomioiden myös reaaliaikatalouden, kuten esimerkiksi verkkolaskutuksen ja taloudenhallintaohjelmien tarpeet.

Alkuperäinen kirjoitus on julkaistu Kuntaliiton sivuilla.

Kuntaliitto, Tieke ja Yrityksen digitalous -hanke toteuttavat sanaston, jossa kuvataan talouden termejä huomioiden myös reaaliaikatalous, kuten esimerkiksi verkkolaskutuksen ja taloudenhallintaohjelmien tarpeet. Pyrkimys on tuottaa sanasto, jota voitaisiin käyttää myös muissa pohjoismaissa. Työ käynnistyi kuntien digiviikoilla kesäkuussa 2022.

– Taloushallinto-ohjelmissa käytetään erilaisia verkkolaskutuksen ja taloushallinnon termejä kuvaamaan samoja asioita. Tästä aiheutuu ongelmia käyttäjille. He eivät välttämättä ymmärrä mitä esimerkiksi verkkolaskutuksen tai taloushallinnon ohjeissa tai aihetta käsittelevillä verkkosivuilla kerrotaan, kertoo Timo Simell Tiekestä.

Työssä paneudutaan rakenteellisiin kuitteihin ja hankintasanomiin liittyviin termeihin. Hankintasanoma-termejä käytetään yritysten ja muiden organisaatioiden kuten kuntien välisissä tilaus- ja toimitusprosesseissa. Tavoitteena on sopia, mitä termejä ohjelmistoissa käytetään esimerkiksi kuvaamaan tilausta tai toimitusta.

Perustermit tullaan määrittelemään englannin lisäksi suomeksi ja ruotsiksi.

– Suomenkieliset termit helpottavat asioiden ymmärtämistä ja vähentävät väärinkäsityksiä, jatkaa Simell.

Sanastotyötä edistetään osana Yrityksen digitalous -hanketta. Syksyn aikana järjestetään työpajoja, joihin etsitään osallistujia.

– Ensimmäiseksi rajaamme mitä täsmälleen tavoittelemme. Työn rajausta tehdään kuntien digiviikoilla järjestettävässä tilaisuudessa, toteaa verohallinnon Mikael af Hallström, joka vastaa työpajoista.

– Mitä enemmän käsitteitä, sen enemmän työpajoja. Oletettavasti käsitteitä on näin alkuun muutama kymmen, joten työ on toteutettavissa kolmella-viidellä työpajalla elokuun lopusta alkaen.

Sanastotyöhön voi ilmoittautua mukaan

– Sanastojen käyttö on osa kunnan tiedolla johtamista. Se tukee myös kunnan talous- ja substanssiyksiköiden vuorovaikutusta ja kommunikointia, toteaa Kuntaliiton Jaana Nevalainen.

Sanastotyöhön etsitään mukaan asiantuntijoita niin kunnista kuin yrityksistä, joita asia koskee. Voit ilmoittautua lähettämällä sähköpostia Jaana Nevalaiselle Kuntaliittoon jaana.nevalainen[at]kuntaliitto.fi.

Lue seuraavaksi

Datatalous
Dataliiketoiminnan edelläkävijöiden muodostama Data Spaces Alliance Finland -yhteistyöverkosto käynnistyi
Datatalous

Dataliiketoiminnan edelläkävijöiden muodostama Data Spaces Alliance Finland -yhteistyöverkosto käynnistyi

Data-avaruudet luovat yrityksille mahdollisuuksia nopeutetulle kasvulle ja innovaatioille, turvaavat pääsyn tärkeisiin resursseihin sekä mahdollistavat datan myynnin ja jakamisen usean toimijan kesken. Data-avaruusteknologiat ovat myös tärkeitä mahdollistajia tekoälyratkaisujen kehittämisessä. Juuri lanseerattu Data Spaces Alliance Finland -verkosto kokoaa suomalaiset dataliiketoiminnan edelläkävijät yhteen ja tarjoaa jäsenilleen yhtenäisen näkymän organisaatiorajat ylittävien ratkaisujen kehittämiseen.

Suvi Alatalo
Vastuullisuus
GreenICTComp: ICT ja ilmasto –koulutusta opettajille
Vastuullisuus

GreenICTComp: ICT ja ilmasto –koulutusta opettajille

Tervetuloa koulutukseen, jonka jälkeen ymmärrät ICT-alan merkityksen tietoyhteiskunnalle ja tämän kehityksen vaikutukset ilmastoon. Lisäksi ymmärrät miten alan haasteet kytkeytyvät ilmastonmuutoksen ongelmakenttään.

Antti Sipilän muotokuva.
Antti Sipilä
Digikyvykkyys
Sujuva tietojen hallinnointi yhdistyksissä tukee tietosuojan toteutumista
Digikyvykkyys

Sujuva tietojen hallinnointi yhdistyksissä tukee tietosuojan toteutumista

Harrastustoimintaa järjestävän yhdistyksen arkeen sisältyy paljon hallinnollista työtä, kun huolehditaan kirjanpidosta, seurataan toiminnan tuloksia tai ylläpidetään luetteloa yhdistyksen jäsenistä. Hallinnollinen työ tapahtuu yhä suuremmissa määrin erilaisten digitaalisten järjestelmien tukemana. Hyvä tietohallinto tekee toiminnasta sujuvampaa ja tukee tietosuojalainsäädännön noudattamista.

Mikko Eloholma