Tervetuloa pohjoismaiseen markkinavuoropuheluun ohjelmistohankintojen vastuullisuuskriteereistä
Vastuullisuus

Tervetuloa pohjoismaiseen markkinavuoropuheluun ohjelmistohankintojen vastuullisuuskriteereistä

Ilmasto- ja ympäristövaatimukset tulevat julkisiin ICT-hankintoihin kiihtyvällä tahdilla. Ensimmäisiä kriteereitä on jo julkaistu, ja nyt on mahdollisuus olla edelläkävijänä vaikuttamassa asiaan pohjoismaisessa vuoropuhelussa. Mahdollisuus kannattaa käyttää, jotta et putoa kelkasta ja pystyt jatkossakin vastaamaan asiakkaidesi tarpeisiin myös vastuullisuuden osalta.

Aika: 25.4.2024, klo 13–16 (Suomen aikaa) 
Paikka: Teams 
 
ICT-alan ympäristöjalanjälki on mittava, sen arvioidaan tuottavan jo noin 4 % maailman kaikista ilmastopäästöistä. Nykykehityksen jatkuessa ne kolminkertaistuvat vuoteen 2030 mennessä.​ Digitaalisten palveluiden kehitys ja lisääntyminen kasvattavat vaatimuksia niin ICT-laitteille kuin tiedonsiirron infrastruktuurille. Tämän seurauksena joudumme päivittämään laitekantaa yhä nopeammin, ja elektroniikkajäte on nopeimmin kasvava jätejae maailmassa. Sen määrä kaksinkertaistuu vuoteen 2042 mennessä, jos nykyinen tahti jatkuu. 
 
Digitalisaatio auttaa meitä päästövähennysten saavuttamisessa tehostamalla monia prosesseja, mutta tarvitsemme ohjelmistokehitystä, jossa huomioidaan niin energiankäytön minimointi kuin ohjelmistojen toimivuus vanhemmalla laitekannalla. Julkiset hankinnat ohjaavat niiden suuren volyymin takia markkinoita, ja uuden vastuullisuusraportointidirektiivin myötä myös yritysten vaatimukset tulevat lisääntymään. 

Yhteispohjoismainen markkinavuoropuhelutilaisuus vastuullisuuskriteereistä ohjelmistohankintoihin

Vastaamaan näihin haasteisiin pohjoismaisen ministerineuvoston rahoittama Circular and Climate Rriendly Public Procurements -hanke järjestää yhteispohjoismaisen markkinavuoropuhelutilaisuuden vastuullisuuskriteereistä ohjelmistohankintoihin.  
 
Tilaisuudessa kuulet, miten vastuullisuutta voidaan ohjelmistohankinnoissa huomioida ja mitä vihreä koodaus on. Pääset myös kommentoimaan kriteeriluonnoksia, jotka auttavat hankkijoita jatkossa huomioimaan vastuullisuusnäkökohdat ohjelmistohankintoja ja verkkopalveluita kilpailuttaessaan. Voit osallistua kaikille yhteiseen englanninkieliseen johdanto-osioon ja/tai suomeksi käytävään keskusteluun ohjelmistokriteereistä. 
 
Perustason vastuullisuuskriteereitä ohjelmistohankintoihin on Suomessa jo julkaistu kriteeripankki.fi-palvelussa sekä TIEKEn Green ICT -ekosysteemin hankkijan oppaassa. Tilaisuudessa pääset kommentoimaan edistyneen tason kriteereitä, jotka tullaan julkaisemaan seuraavaksi. 

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu vuoropuheluun klikkaamalla tästä (lomake englanniksi). Saat kriteeriehdotukset luettavaksi ennen vuoropuhelua. 

Ilmoittautuminen sulkeutuu 22.4.

Ohjelma

Aika: 25.4.2024, klo 13–16 (Suomen aikaa) 
Paikka: Teams 

Ohjelman yhteinen osuus (englanniksi)  
 
12.00    Opening Words 
Christian Tangene, Advisor Green Public Procurement The Norwegian Agency for Public and Financial Management (DFØ) 

12.05    Keynote speaker: Why we need to have greener software? 
Michael Kirkedal Thomsen, associate professor, University of Oslo, University of Copenhagen 

12.20    How to make more sustainable software procurements? 
Perttu Tolvanen, Design & Technology Expert, North Patrol 

12.40    What is green coding? 
Janne Kalliola, head of Code From Finland NGO and CGO of Exove Ltd 

13.00    Criteria drafts in a nutshell 
Antti Sipilä, Green ICT Project Manager, TIEKE 

Kriteerivuoropuhelu (suomeksi) 

13.15     Keskustelua edelläkävijä-tason kriteereistä 
Tuomas Mäkilä, apulaisprofessori, Turun yliopisto, MitViDi-hankkeen projektipäällikkö 

15.00     Tilaisuus päättyy 

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Uusi verkkosivusto auttaa ymmärtämään tietosuojaa harrastuksissa
Digikyvykkyys

Uusi verkkosivusto auttaa ymmärtämään tietosuojaa harrastuksissa

Harrastustoiminnan tietosuojaan liittyvä ohjeistava materiaalipaketti on julkaistu tällä viikolla osoitteessa tietosuojaharrastuksissa.fi. Sivuston materiaaleja on kehitetty syksystä 2022 alkaen tietosuojavaltuutetun toimiston ja TIEKEn yhteisessä GDPR4CHLDRN-hankkeessa. Harrastustoimintaa järjestävät yhdistykset, harrastavat lapset ja nuoret, nuorten vanhemmat ja hankkeen ohjausryhmä ovat osallistuneet hankkeeseen antamalla arvokasta palautetta tuotettuihin materiaaleihin läpi koko kehitysprosessin ajan.

Mikko Eloholma
Digikyvykkyys
Monimuotoisuuden johtaminen vaatii tietoisuutta ja sitoutumista   
Digikyvykkyys

Monimuotoisuuden johtaminen vaatii tietoisuutta ja sitoutumista   

Johtajien monimuotoisuusosaaminen on avainasemassa inklusiivisten työyhteisöjen rakentamisessa. Muutoksen toteuttaminen vaatii monimuotoisuuden edistämistä tukevien koulutusten kehittämistä. Ilman johdon sitoutumista monimuotoisuuden tuomat edut jäävät saavuttamatta.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
Monimuotoisuus edistää innovaatioita ja kilpailukykyä  
Digikyvykkyys

Monimuotoisuus edistää innovaatioita ja kilpailukykyä  

Monimuotoisuus on noussut keskeiseksi teemaksi työelämässä, ja ICT-ala voi toimia suunnannäyttäjänä muiden toimialojen monimuotoisuustyölle. Netlightin Talent Manager Julius Hurrin ja FIBS ry:n Yritysvastuuasiantuntija Greta Anderssonin mukaan monimuotoisuus edistää innovointia ja parantaa päätöksentekoa. Menestyäkseen monimuotoisuustyössä yritysten on sitouduttava pitkäjänteiseen prosessiin, jossa johdon tuki ja konkreettiset toimet ovat avainasemassa.

Viestintätoimisto Aivela