Tervetuloa pohjoismaiseen markkinavuoropuheluun ohjelmistohankintojen vastuullisuuskriteereistä
Vastuullisuus

Tervetuloa pohjoismaiseen markkinavuoropuheluun ohjelmistohankintojen vastuullisuuskriteereistä

Ilmasto- ja ympäristövaatimukset tulevat julkisiin ICT-hankintoihin kiihtyvällä tahdilla. Ensimmäisiä kriteereitä on jo julkaistu, ja nyt on mahdollisuus olla edelläkävijänä vaikuttamassa asiaan pohjoismaisessa vuoropuhelussa. Mahdollisuus kannattaa käyttää, jotta et putoa kelkasta ja pystyt jatkossakin vastaamaan asiakkaidesi tarpeisiin myös vastuullisuuden osalta.

Aika: 25.4.2024, klo 13–16 (Suomen aikaa) 
Paikka: Teams 
 
ICT-alan ympäristöjalanjälki on mittava, sen arvioidaan tuottavan jo noin 4 % maailman kaikista ilmastopäästöistä. Nykykehityksen jatkuessa ne kolminkertaistuvat vuoteen 2030 mennessä.​ Digitaalisten palveluiden kehitys ja lisääntyminen kasvattavat vaatimuksia niin ICT-laitteille kuin tiedonsiirron infrastruktuurille. Tämän seurauksena joudumme päivittämään laitekantaa yhä nopeammin, ja elektroniikkajäte on nopeimmin kasvava jätejae maailmassa. Sen määrä kaksinkertaistuu vuoteen 2042 mennessä, jos nykyinen tahti jatkuu. 
 
Digitalisaatio auttaa meitä päästövähennysten saavuttamisessa tehostamalla monia prosesseja, mutta tarvitsemme ohjelmistokehitystä, jossa huomioidaan niin energiankäytön minimointi kuin ohjelmistojen toimivuus vanhemmalla laitekannalla. Julkiset hankinnat ohjaavat niiden suuren volyymin takia markkinoita, ja uuden vastuullisuusraportointidirektiivin myötä myös yritysten vaatimukset tulevat lisääntymään. 

Yhteispohjoismainen markkinavuoropuhelutilaisuus vastuullisuuskriteereistä ohjelmistohankintoihin

Vastaamaan näihin haasteisiin pohjoismaisen ministerineuvoston rahoittama Circular and Climate Rriendly Public Procurements -hanke järjestää yhteispohjoismaisen markkinavuoropuhelutilaisuuden vastuullisuuskriteereistä ohjelmistohankintoihin.  
 
Tilaisuudessa kuulet, miten vastuullisuutta voidaan ohjelmistohankinnoissa huomioida ja mitä vihreä koodaus on. Pääset myös kommentoimaan kriteeriluonnoksia, jotka auttavat hankkijoita jatkossa huomioimaan vastuullisuusnäkökohdat ohjelmistohankintoja ja verkkopalveluita kilpailuttaessaan. Voit osallistua kaikille yhteiseen englanninkieliseen johdanto-osioon ja/tai suomeksi käytävään keskusteluun ohjelmistokriteereistä. 
 
Perustason vastuullisuuskriteereitä ohjelmistohankintoihin on Suomessa jo julkaistu kriteeripankki.fi-palvelussa sekä TIEKEn Green ICT -ekosysteemin hankkijan oppaassa. Tilaisuudessa pääset kommentoimaan edistyneen tason kriteereitä, jotka tullaan julkaisemaan seuraavaksi. 

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu vuoropuheluun klikkaamalla tästä (lomake englanniksi). Saat kriteeriehdotukset luettavaksi ennen vuoropuhelua. 

Ilmoittautuminen sulkeutuu 22.4.

Ohjelma

Aika: 25.4.2024, klo 13–16 (Suomen aikaa) 
Paikka: Teams 

Ohjelman yhteinen osuus (englanniksi)  
 
12.00    Opening Words 
Christian Tangene, Advisor Green Public Procurement The Norwegian Agency for Public and Financial Management (DFØ) 

12.05    Keynote speaker: Why we need to have greener software? 
Michael Kirkedal Thomsen, associate professor, University of Oslo, University of Copenhagen 

12.20    How to make more sustainable software procurements? 
Perttu Tolvanen, Design & Technology Expert, North Patrol 

12.40    What is green coding? 
Janne Kalliola, head of Code From Finland NGO and CGO of Exove Ltd 

13.00    Criteria drafts in a nutshell 
Antti Sipilä, Green ICT Project Manager, TIEKE 

Kriteerivuoropuhelu (suomeksi) 

13.15     Keskustelua edelläkävijä-tason kriteereistä 
Tuomas Mäkilä, apulaisprofessori, Turun yliopisto, MitViDi-hankkeen projektipäällikkö 

15.00     Tilaisuus päättyy 

Lue seuraavaksi

Datatalous
Dataliiketoiminnan edelläkävijöiden muodostama Data Spaces Alliance Finland -yhteistyöverkosto käynnistyi
Datatalous

Dataliiketoiminnan edelläkävijöiden muodostama Data Spaces Alliance Finland -yhteistyöverkosto käynnistyi

Data-avaruudet luovat yrityksille mahdollisuuksia nopeutetulle kasvulle ja innovaatioille, turvaavat pääsyn tärkeisiin resursseihin sekä mahdollistavat datan myynnin ja jakamisen usean toimijan kesken. Data-avaruusteknologiat ovat myös tärkeitä mahdollistajia tekoälyratkaisujen kehittämisessä. Juuri lanseerattu Data Spaces Alliance Finland -verkosto kokoaa suomalaiset dataliiketoiminnan edelläkävijät yhteen ja tarjoaa jäsenilleen yhtenäisen näkymän organisaatiorajat ylittävien ratkaisujen kehittämiseen.

Suvi Alatalo
Vastuullisuus
GreenICTComp: ICT ja ilmasto –koulutusta opettajille
Vastuullisuus

GreenICTComp: ICT ja ilmasto –koulutusta opettajille

Tervetuloa koulutukseen, jonka jälkeen ymmärrät ICT-alan merkityksen tietoyhteiskunnalle ja tämän kehityksen vaikutukset ilmastoon. Lisäksi ymmärrät miten alan haasteet kytkeytyvät ilmastonmuutoksen ongelmakenttään.

Antti Sipilän muotokuva.
Antti Sipilä
Digikyvykkyys
Sujuva tietojen hallinnointi yhdistyksissä tukee tietosuojan toteutumista
Digikyvykkyys

Sujuva tietojen hallinnointi yhdistyksissä tukee tietosuojan toteutumista

Harrastustoimintaa järjestävän yhdistyksen arkeen sisältyy paljon hallinnollista työtä, kun huolehditaan kirjanpidosta, seurataan toiminnan tuloksia tai ylläpidetään luetteloa yhdistyksen jäsenistä. Hallinnollinen työ tapahtuu yhä suuremmissa määrin erilaisten digitaalisten järjestelmien tukemana. Hyvä tietohallinto tekee toiminnasta sujuvampaa ja tukee tietosuojalainsäädännön noudattamista.

Mikko Eloholma