Yle opastaa infoviidakkoon eksyneitä kansalaisia
Uutta osaamista

Kuva: Ilmari Fabritius

Yle opastaa infoviidakkoon eksyneitä kansalaisia

Ylen Oppiminen-verkkopalvelun Media- ja digitaidot -osiosta löytyy muun muassa ohjeita valeuutisten tunnistamiseen ja lasten digikasvatukseen sekä vinkkejä Instagram-tarinointiin, Facebookin yksityisasetusten määrittelyyn ja WhatsAppin tehokäyttöön.

Vastaava tuottaja Ville Alijoki, miksi Yle on ryhtynyt kansakunnan digioppaaksi?
”Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen on tärkeä kansalaistaito, ja kiinteästi yhteydessä medialukutaitoon. Haluamme vahvistaa digitasa-arvoa, ehkäistä digi-syrjäytymistä ja helpottaa arkea.”

Miten suunnittelette ja kehitätte Media- ja digitaidot kokonaisuutta?
”Tärkeintä on jatkuva vuorovaikutus yleisön kanssa. Esimerkiksi Digitreenien Facebook-ryhmässä digiaktiivien porukka neuvoo ihmisiä, ja sieltä saamme aiheita uusiin treeneihin. Tänä vuonna julkaisemme Digitreenit-kurssin, jonka suorittamalla saa perustaidot haltuun. Mediataidoissa lippulaivamme on Johanna Vehkoon palkittu Valheenpaljastaja-kolumnisarja, joka käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa. Sen lisäksi teemme sisältöjä, jotka antavat työkaluja kriittiseen ajatteluun ja rakentavaan vuorovaikutukseen digitaalisilla alustoilla. Pyrimme kehittämään aikaa kestäviä sisältöjä, jotka syventävät ymmärrystä median eri osa-alueista.”

Mitkä ovat suosituimpia palveluja?
”Digitreeneistä suosituimpia ovat olleet interaktiiviset verkkokokonaisuudet kuten Salasanakone, jossa voi kokeilla salasanojen vahvuutta, sekä digitaitotestit, joissa voi testata omien digitaitojen tasoa. Myös arjen yksinkertaiset neuvot ovat kiiinnostaneet: miten otan kuvakaappauksen, miten siirrän valokuvat puhelimesta ja miten pääsen pois Facebookista. Myös Valheenpaljastajat, argumentaatiotaidot, koodauksen alkeet ja algoritmien toiminnan avaaminen ovat olleet suosittuja.”

”Ylen Digitreenit ja muut älylaitteiden käyttöön ja mediataitoihin opastavat aineistot ovat kaikkien ulottuvilla; kirjautumista ei tarvita.”

Minkälaiset kansalaiset käyttävät näitä palveluja eniten?
”Meillä ei ole kovin tarkkaa profiilidataa käyttäjistämme, koska Yle Oppimisen sisältöjen käyttämiseen ei vaadita kirjautumista. Opettajat ovat kävijäkyselyiden mukaan yksi suuri käyttäjäryhmä, joten sisältöjämme käytetään paljon kouluissa opetuksen tukena. Digitreenit puolestaan on kohdennettu iäkkäälle kohderyhmälle. Digitreenejä käytetään myös erilaisissa koulutuksissa, ja olemme myös tehneet yhteistyötä senioreille digitaitoja opettavien järjestöjen kanssa.”

Minkälaisilla resursseilla tuotatte kokonaisuuden?
”Sisällöt tuotetaan pääosin Yle Oppimisen oman kuuden hengen toimituksen voimin. Jonkin verran käytetään freelancereita, mutta valtaosa sisällöstä tehdään itse. Myös koodarit ja graafikot ovat pääsääntöisesti Yle omia.”

Digitreenit-sivustolle

Lue seuraavaksi